Показват над 40 творби, емблематични за творчеството на голям български живописец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:43 / 25.05.2017
1641
Утре от 18:00 часа се открива изложба живопис, посветена на 125 години от рождението на Георги Урумов - Калиакра.

В зали 9 и 10 ще бъдат показани над 40 творби, емблематични за творчеството на големия български живописец.

Георги Урумов e роден на 23 април 1891г. в с. Долно Съхране. Син на свещеника Иван Урумов той става легендарен в изкуството на живописта с псевдонима Калиакра. Това е българинът, който през 1935 г. на Официалния салон на изкуствата в Румъния е удостоен с най-голямото признание за живопис - първа награда от Държавната академия за изобразителни изкуства в Букурещ, за картината "Нос Калиакра".

"Притежаващ буден ум и много таланти, Урумов-Калиакра има подкрепата на баща си да придобие разностранно образование и да се развие всестранно. Той преминава различни обучения и придобива опитности в различни професионални сфери - гимназия в Русе (родния град на майка му Екатерина), Морско машинно училище във Варна, Висша школа за аеронавтика и машиностроене в Лозана, архитектура в Мекленбург, Германия. Свободната академия за изящни изкуства в Берлин и Държавната академия за изящни изкуства в Букурещ. Междувременно участва в двете войни - Балканската и Първата световна война. Ранен е, но оцелява по чудо и до края на войната през 1918 г. е военен комендант на Държавната моторна оран в хлебородната Добруджа. Артистичен, музикален, театрал, но в същото време рационален, техничар и конструктор, неговата личност се формира от силата на една огромна любов и познание в изкуството."

Пламена Димитрова - Рачева, изкуствовед и директор на ГХГ- Варна:

В изложбата са представени картини, част от колекциите на Варненската художествена галерия, Художествената галерия в гр. Добрич, Художествената галерия в гр. Каварна, частните колекции на Живко Железов и д-р Петьо Йорданов. Основна част от изложбата представлява колекцията, наследство на семейството на художника.

Официално ще бъде представено и луксозното издание на Художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, посветено на творчеството на Георги Урумов- Калиакра. Изложбата може да бъде разгледана до 20 юни 2017г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).