Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Показват предмети за Левски на изложба във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:45 / 17.02.2023Коментари (0)1046
©
Изложба за Апостола на свободата - Васил Левски, ще бъде открита във Варна.

От утре - 18 февруари, всички посетители на Музея на Възраждането ще могат да разгледат експозицията "Знаци на паметта“, която е посветена на 150-годишнината от обесването на най-ярката личност сред българските революционери, национален герой и национален идеолог за "чиста и свята република“.

Във витрините на музея са подредени образци на българската нумизматика, нотафилия, фалеристика, филателия, както и други предмети, свързани с образа на Апостола на свободата.

Показана е най-старата пощенска марка с изображение на Дякона, която е издадена през 1929 г. Неин автор е Христо Лозев. Тя е част от серия, посветена на 50- годишнината от Освобождението на България. За почти 100 години темата за Левски е една от най-често срещаните в българската филателия – издадени са над 10 марки с неговия лик или показващи основните моменти от живота му.

В изложбата са включени и двете сребърни юбилейни монети, издадени от БНБ по повод 100 г. от обесването му и 150 г. от рождението му. Първата е от 1973 г. и е с номинал 5 лв. На обратната ѝ страна е отсечено изображението на Левски по портрета му от известната литография на Георги Данчов – Зографина. По гурта на монетата се чете "Свята и чиста република". Автор на проекта е Георги Балджиев. Втората монета е с номинал 20 лв. Отсечена е през 1987 г. Нейни автори са Тодор Варджиев  и Кънчо Аврамов. По монетния кант този път е изписано "Ако спечеля, печеля за цял народ". Не е пропусната и родната нотафилия, която е представена с банкнота от 1997 г. Тя е пусната в обръщение същата година и е с номинал 1000 лв.

Връзката между Левски и българската фалеристика е засвидетелствана чрез няколко значки и трите степени (с мечове и без) на ордена "9 септември 1994 г.", с който са наградени над 70 000 души у нас в периода 1945 – 1990 г.

Сред другите интересни предмети са фотография-портрет, картички и рисунки от Българското възраждане, както и две литографии, посветени на Апостола и борците за свобода.

В изложбата е показан и вторият портрет на Левски, нарисуван от чуждестранен художник. Това става през 2017 г., когато италианският артист Алесандро Киараппа гостува в България със свои творби. Портретът е част от диптих, обединяващ Апостола на българската свобода и италианския национален герой Джузепе Гарибалди под надслова "Два свята – един идеал". Портретът е интересен и с това, че не е рисуван с четка, а с пръсти.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 18 март т. г. в сградата на музея, който се намира на ул. "Д-р Л. Заменхоф“ 21.  

Работното време е от понеделник до петък между 10 и 17 ч. По случай честванията на 18-и и 19-и февруари музеят ще работи извънредно в тези два дена от 10 до 17 ч.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: