Показват предмети за Левски на изложба във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:45 / 17.02.2023
1053
Изложба за Апостола на свободата - Васил Левски, ще бъде открита във Варна.

От утре - 18 февруари, всички посетители на Музея на Възраждането ще могат да разгледат експозицията "Знаци на паметта“, която е посветена на 150-годишнината от обесването на най-ярката личност сред българските революционери, национален герой и национален идеолог за "чиста и свята република“.

Във витрините на музея са подредени образци на българската нумизматика, нотафилия, фалеристика, филателия, както и други предмети, свързани с образа на Апостола на свободата.

Показана е най-старата пощенска марка с изображение на Дякона, която е издадена през 1929 г. Неин автор е Христо Лозев. Тя е част от серия, посветена на 50- годишнината от Освобождението на България. За почти 100 години темата за Левски е една от най-често срещаните в българската филателия – издадени са над 10 марки с неговия лик или показващи основните моменти от живота му.

В изложбата са включени и двете сребърни юбилейни монети, издадени от БНБ по повод 100 г. от обесването му и 150 г. от рождението му. Първата е от 1973 г. и е с номинал 5 лв. На обратната ѝ страна е отсечено изображението на Левски по портрета му от известната литография на Георги Данчов – Зографина. По гурта на монетата се чете "Свята и чиста република". Автор на проекта е Георги Балджиев. Втората монета е с номинал 20 лв. Отсечена е през 1987 г. Нейни автори са Тодор Варджиев  и Кънчо Аврамов. По монетния кант този път е изписано "Ако спечеля, печеля за цял народ". Не е пропусната и родната нотафилия, която е представена с банкнота от 1997 г. Тя е пусната в обръщение същата година и е с номинал 1000 лв.

Връзката между Левски и българската фалеристика е засвидетелствана чрез няколко значки и трите степени (с мечове и без) на ордена "9 септември 1994 г.", с който са наградени над 70 000 души у нас в периода 1945 – 1990 г.

Сред другите интересни предмети са фотография-портрет, картички и рисунки от Българското възраждане, както и две литографии, посветени на Апостола и борците за свобода.

В изложбата е показан и вторият портрет на Левски, нарисуван от чуждестранен художник. Това става през 2017 г., когато италианският артист Алесандро Киараппа гостува в България със свои творби. Портретът е част от диптих, обединяващ Апостола на българската свобода и италианския национален герой Джузепе Гарибалди под надслова "Два свята – един идеал". Портретът е интересен и с това, че не е рисуван с четка, а с пръсти.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 18 март т. г. в сградата на музея, който се намира на ул. "Д-р Л. Заменхоф“ 21.  

Работното време е от понеделник до петък между 10 и 17 ч. По случай честванията на 18-и и 19-и февруари музеят ще работи извънредно в тези два дена от 10 до 17 ч.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).