Полицията обяснява как се удостоверява поддръжката на пожарогасителите в обектите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:24 / 28.05.2015
775
С настъпването на активния туристически сезон зачестиха запитванията от страна на хотелиери, търговци и ръководители на обекти, относно нормативно изискуемия начин за удостоверяване на извършеното техническо обслужване, презареждане и хидростатичното изпитване на устойчивост на налягане на носимите и возимите пожарогасители, от търговци, получили разрешение за осъществяване на тази дейност по реда на наредбата по чл. 129 ЗМВР.

Това изискване е регламентирано от Наредба за реда и условията за осъществяване на дейности по осигуряване на пожарна безопасност на обекти и/или поддържане и обслужване на уреди, системи и съоръжения, свързани с пожарна безопасност, от търговци и контрола върху тях на МВР (№ 8121з-531 от 09.09.2014 г., обнародвана в ДВ бр. 78/19.09.2014 г.)

Тази наредба (чл. 31, ал. 3, ал. 4 и ал. 5.) задължава техническото обслужване, презареждането и хидростатичното изпитване на противопожарните уреди да се удостоверяват с отделни, трайно закрепени върху корпусите на уредите стикери за извършената дейност, които не трябва да бъдат премахвани до следващото обслужване.

Стикерите трябва да са саморазрушаващи се при опит да бъдат отлепени и да съдържат най-малко следната информация: индивидуален номер на стикера, наименование на търговеца по пожарна безопасност (ПБ), адрес за кореспонденция, номер на полученото разрешение за осъществяване на дейности по чл. 3, т. 4 от наредбата, вид на извършеното обслужване (техническо обслужване, презареждане или хидростатично изпитване), дата на извършеното обслужване, име, фамилия и подпис на лицето, извършило обслужването, и краен срок за извършване на следващото такова, като данните се отразяват от търговеца по ПБ в дневник, приложение № 8 от наредбата.

За извършеното техническо обслужване, презареждане или хидростатично изпитване (в комбинация или поотделно) трябва да се изготвя протокол, приложение № 9 от наредбата, копие от който се предоставя на собственика на противопожарните уреди, съхранявано в противопожарното досие на обекта.

С писмо на Директор ГДПБЗН-МВР се изисква при извършване на проверки от органите за държавен противопожарен контрол на обекти в експлоатация да се осъществява и контрол върху дейността на търговците по ПБ, в частност правилното удостоверяване на извършеното техническо обслужване, презареждане и хидростатичното изпитване на устойчивост на налягане на носимите и возимите пожарогасители.

За нарушения на горните изисквания наредба предвижда на търговците да се налагат административни наказания по чл. 261 ЗМВР. Спазването на противопожарните правила и осигуряването на техническата изправност на носимите и возимите пожарогасители са действия, които ще осигурят безопасността в помещенията, където се работи, пребивава или живее, съобщават от полицията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).