Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Половината младоженци с разделено имане
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 29.12.2017Коментари (0)1097
©
Над половината от младоженците, казали заветното "Да" през 2017 г. са избрали да разделят имането си с половинката преди брака. Това показват данните на Агенцията по вписванията, която поддържа регистъра на съпружеските отношения, съобщава Монитор.

Според статистиката от близо 26 000 нови семейства у нас, над 14 000 са избрали сами да си поделят имуществото си с т.нар. разделен режим на собственост. При него натрупаното през годините имане от двойката се разпределя от самите съпрузи. Така ако по време на брака жената си е купила апартамент на свое име, след развода тя ще може да запази жилището, без да трябва да го дели с половинката си.

Над 1200 стари двойки годишно се отказват от общата семейна собственост и решават сами да поделят фамилното си имане. Според статистиката до края на септември 2017 г. около 1200 двойки са подали молби за промяна на досегашното си имуществено положение. Най-често подписалите преди години семейства избират да сменят режима от обща собственост на т.нар. разделен. Малка част от старите двойки избират и формата на брачен договор, в който сами разписват как ще се дели семейното имане в случай на раздяла.

Малко над един процент от браковете в страната се сключват с договор, сочи още стилистиката.

25 771 пъти е звучал Менделсон в страната, като само 322 млади семейства са подписали предбрачни договори. Оказва се, че са съвсем малко хората, които преди да надянат брачните халки стриктно описват кой какво ще получи при евентуален развод Всичко това показва, че българите не изневеряват на отколешната традиция да се женят на доверие и предварителното регулиране на имуществените отношения при развод все още е само екзотика.

Данните показват и друг любопитен момент - и хора от третата възраст не се страхуват да надянат брачните окови. Най-възрастният младоженец във Варна през тази година, който казал заветното "да" на избраната си спътница в живота, е бил на 78 години. Това съобщи Яна Иванова, зам.-началник "Радостни ритуали" в общинската фирма "Обреди". Тя уточни, че расте и общия брой на сватбите през годината, който е достигнал 1350, докато през м.г. те са били 1200.

Възрастта на влюбените, които скрепяват любовта си с официален брак, е основно между 20 и 35 години. Във Варна се заклеват във вечна вярност на своите български половинки хора от цял свят, казва Иванова, като пред служителите на Обредния дом през 2017 година са заставали влюбени от цяла Европа, от Азия, както и от екзотично Перу. Интересен факт е, че почти всяка седмица във Варна намират своя съпруг или съпруга граждани на Украйна.

При смесените бракове почти задължителен е фолклорният ритуал, който е единствен по рода си в страната. Според Иванова, все по-търсени стават и сватбите, изнесени извън ритуалната зала, като особено натоварено е през лятото. Тогава граждански брак във Варна сключват по 15-20 двойки на ден, някои от които го правят на ветроход, други съчетават плаването с подводен ритуал аскваланги.

Да кажат заветното "да" в морския град предпочитат и много влюбени от вътрешността на страната, като най-много през тази година са били младоженците от София и Велико Търново. Вече започнаха и записванията за 2018 година, като има влюбени, които са си запазили час за церемонията дори през ноември. Най-много обаче са записванията, свързани с нумерологията, като много младоженци залагат на датите 18.08 или 18.02, 2018 година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: