Половината приходи от туризъм през 2017 г. отиват за инфраструктурата във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:51 / 23.01.2017
889
Приходи от туристически данък в размер на 4,4 млн. лв. са заложени в Бюджет 2017. Това стана ясно на заседанието на постоянната комисия "Туризъм, търговия и рекламна дейност". Началното салдо за годината е 62 400 лв. Припомняме обаче, че 4 300 000 лв. бяха приходите от туристическия данък в бюджета на община Варна за 2016 г. - за сравнение, през 2015 г. приходите са били 3 600 000 лв. Така благодарение на усилията на бранша и Общината и на силния туристически сезон в местната хазна влязоха 700 000 лв. повече спрямо предходната година.

От средствата близо 900 000 лв. ще отидат за участие на общината в туристически борси, популяризиране на туристическия продукт, културата и историческите забележителности на Варна.

Около 2,7 млн. лв. ще се инвестират за изграждане и поддържане на инфраструктурата , обслужваща туризма на територията на общината. За почивно дело и култура са предвидени 839 000 лв.

Администрацията внесе разяснения по бюджета, който е одобрен и от консултативния съвет по туризъм. "Средствата отиват там, където ще има най-голям ефект", беше общото мнение за макрорамката.

Съветниците отложиха за следващото заседание на постоянната комисия предложението на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите за организиране на международен конкурс за журналистически текстове и видеоматериали, които представят най-добре морската столица пред света като курортен център. Предвижда се Варна да бъде включена в спедиентски турове за представители на чуждестранни медии, организирани от Министерството на туризма, а след публикуване на материалите за Варна, предстои и конкурс за най-добър журналистически материал. Целта е удължаване на сезона в неактивната му част - през май и октомври.

Павлин Косев, председател на ВАРХ, коментира, че публикациите на медиите ще привлекат потенциално нови гости. "Така можем по-смело за мислим за Варна като туристическа дестинация за четири сезона", коментира той.

На следващия консултативен съвет по туризъм ще бъде разгледано и предложението от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД (концесионер на летищата във Варна и Бургас) за създаването на Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, за получаване на единна позиция от бранша по темата.

Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).