Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Помогнаха на лица в риск да не се разделят с децата си при криза
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 10.07.2018Коментари (0)1367
©
Да дадеш детето си в специализиран дом, докато си оправиш жилищните или материални трудности, е често срещано явление при семейства в риск. С проблема, който освен, че е частен, е и обществен, тъй като държавният бюджет се грижи за изоставените, се бяха заели експерти, медиатори и доброволци от социална асоциация "Св. Андрей“, сдружение "Съучастие“ и фондация "Либенау“. Те приключиха двегодишен проект, финансиран от АкционМенш (Германия) насочен към интеграция в обществото на 30 семейства от Варна и околните села, които имат жилищни проблеми (нямат свой дом и/или има риск да останат без него, или живеят при неблагоприятни условия). Част от тези семейства бяха засегнати от наводнението в кв ."Аспарухово“ и принудителното събаряне на къщите в кв. "Максуда“.

Прилагайки мобилен подход за интегрирана подкрепа на семействата, екип от медиатори, социални работници, психолози, педагози и доброволци работиха за преодоляване на жилищните проблеми и свързаните с тях кризи във тези 30 фамилии. Навременната социална, педагогическа и психологическа подкрепа позволи на хората да живеят пълноценно, осигурявайки необходимите грижи за своите деца, както и за своите възрастни членове с хронични заболявания и увреждания.

Липсата на добри жилищни и други материални условия е една от най-честите причини семействата да не могат да се справят с ежедневните си проблеми, да се разделят и да изоставят децата си. За избягване на този неблагоприятен изход се достигна благодарение на подхода на екипа, който подкрепи фамилиите да открият своите силни страни и да вярват в собствените си сили, разчитайки и на подкрепа в общността. За тази цел бяха създадени подкрепящи мрежи от граждани, групи за взаимопомощ, съседски център и общностен съвет от граждани за разрешаване на важни за тях проблеми (например: обществена хигиена, образование и др.).

Оценяването на ефекта от извършеното позволи да се обобщи, че най-голям е общият прогрес на семействата по отношение на подобряване на техните условия на живот и здравен статус. Навременната подкрепа бе от значение за преодоляване и на други проблеми и затруднения в семействата, като например отпадане на децата от училище, продължаване на образованието, намиране на работа и др.

Двете сдружения ще продължат да работят за интегрирана подкрепа на семействата, за да бъде прекъсната спиралата на бедността, водеща до рисково поведение на няколко поредни поколения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: