Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Поне 3-4 варненски жени и тийнейджърки постъпват в болница заради диети, за месец
Автор: Екип Varna24.bg 13:05 / 19.03.2011Коментари (16)8856
© Varna24.bg
Диети вкарват поне по 3-4 жени и тийнейджърки всеки месец в болницата. Причините за усложненията са свързани най-често със стриктното спазване на определени режими и изхвърлянето от менюто на цели категории храни. И с това се стига до тежки поражения на организма.

"Това са притеснителни състояния, но малка част от потърпевшите стигат до болница. Пациентите се престрашават да ни търсят едва когато нещата са напреднали и са в състояние на хранителен дефицит", каза диетологът от Клиниката по гастроентерология на МБАЛ "Св. Марина" във Варна д-р Лили Грудева.

Наблюденията сред близки и познати показват, че почти всеки втори води някаква борба с килограмите. Къде успешна, къде неуспешна. Затова от ръка на ръка се предават разни японски чудни, зелеви, плодови и какви ли не още диети. Всеки хвали тази, с която е постигнал ефект. Много често обаче, на принципа на йо-йо-то килограмите бавно, но сигурно се връщат. Въпреки глада и усилията, коментират специалисти.

Най-често до проблемни състояния след диети в клиниката попадат тийнейджъри. Напоследък не били редки случаите, когато в тежко състояние се приемат и млади жени на възраст 23-26 години. Основният проблем идва от това, че отделните диети не са съобразени с индивидуалните особености на организма.

"Изобилието от книги с разни препоръки за режими на хранене показват, че който не се е сетил, той не е написал книга за диета", допълва д-р Грудева. Напоследък модата е да се правят белтъчни режими, които са безпощадни към организма и увреждат бъбреците, уточняват специалистите. "В края на миналата година приехме пациентка, злоупотребила с белтъчна диета, при което бе пострадала бъбречната й функция", допълни шефът на Клиниката по ендокринология в МБАЛ "Св. Марина" доц. д-р Кирил Христозов. Твърде често се стига и до липса на витамини, както и обезводняване на организма като цяло.

Практиката показва, че когато изпаднат в затруднение, гладуващите търсят начини да се справят сами и когато не могат, чак тогава търсят болнична помощ. През това време обаче са се развили сериозни здравословни проблеми, допълва лекарят-диетолог. При небалансирани диети най-често страдат бъбречната функция и черният дроб, може да се стигне и до чернодробна недостатъчност, допълват специалистите. В Клиниката по гастроентерология са попадали и пациенти с карциноми, които са решили да гладуват, за да свалят килограми. Екстремните ограничения увреждат и стомаха, който произвежда на всеки 2-3 часа кисел стомашен сок. На разни диети се подлагат и диабетици, освен това приемат хранителни добавки или билки от далечни страни за намаляване на кръвната захар, което е абсолютно недопустимо, добавят от клиниката.

"Не става с екзотични билки. Ние имаме определен генотип, живеем на определена географска ширина, трябва да се съобразяваме с тези неща", аргументира се д-р Грудева. Тя бе категорична, че когато има нужда от ограничително хранене, трябва да се потърси специалист. Основата, на която трябва да се стъпи, е обмяната на веществата, а лекар-специалист трябва да изготви индивидуален план за разтоварващия режим. Особено важно е движението в тези случаи, защото съвременният човек масово е обездвижен. Често в салоните за красота и фитнес самозвани инструктори се титуловат като диетолози и правят безумни режими на аминокиселинни разтвори за мускулна маса, които могат да увредят черния дроб, предупреждават лекарите-специалисти. Истината е, че всеки от нас е склонен да се вкопчи в най-новата и най-ефективна диета, само да му я препоръча някой познат.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на taraleji
премахни филтъра

0
 
 
аз пък съм слаба и искам да съм малко по пълничка щото се чувстам ужасно се едно ще ми се счупят ръцете :Д пък и пълничките като отслабнат изглеждат ужасно щтото тялото им отслабва а пък лицето и главата им остават големи
+1
 
 
Никакви диети , само секс и чай , ако не подейства се спира чая! ;-)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: