Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пореден протест във Варна срещу добива на шистов газ
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 24.09.2014Коментари (2)2146
© Bulfoto
Днес във Варна ще се проведе пореден протест срещу добива на шистов газ. Той е насрочен за 18 ч. пред "Козирката" срещу Катедралата. Ето какво казват организаторите от инициативния комитет "За Чиста България":

Граждански активните българи в големите градове на България продължават да се борят за правото си на чиста вода, земя, въздух и за здравето си! Въпреки наложеният Мораториум върху фракинга, редица компании са получили разрешение, като са описали че ще работят с безопасни технологии, заобикаляйки забраната.

На 24 септември, във Варна ще се проведе протест под надслов "Срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ" в България с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна Забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната.

С протестите целим да информиране всички българи, че проучване и добив на въглищен газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море са неконвенционални източници на нефт и газ и се правят само с фракинг или други технологии забранени в същия мораториум. Подземната въглищна газификация е изключително стар и отхвърлен метод поради високия риск за околната среда. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум. Имаме Забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава! В допълнение, след повече от две години действие на безсрочната забрана, държавните институции

- не са утвърдили нито една Наредба, която да указва кой, кога, колко често, по какъв метод, с каква техника извършава проверка на всички сондажи;

- не са взели никакви мерки за осигуряване на техниката за извършване на проверки;

- не са приели терминология и методология за проверки на сондажите;

- нямат нито един специалист, който дори на хартия да разпознае какво е забранено и какво разрешено, нито в МОСВ, нито в МИЕТ;

- не прилагат задължителния във всички "бели държави" мониторинг на всеки сондаж.

За 2 години от гласуването на Забраната в България се правят само опити за нейното пробиване и нищо в областта за мониторинг, проверки, контрол в МОСВ и МИЕТ! "Специалистите" не различават новите технологии и почти няма човек, който да е стъпвал на сонда за шистов газ, освен на "екскурзия", организирана от Американското посолство!

Въпреки всичко това разрешения са издадени на Овъргаз, Парк Плейс Енерджи Корп, Русгеоком, Дайрект Петролиум, ПД Нефт и газ и други компании, които в сайтовете си, както и на фондовата борса оповестяват, че търсят и искат да добиват, чрез забранените у нас методи, а в заявленията си пред нашите институции вписват просто търсене на нефт и газ. Парк Плейс Енерджи например заявява интерес към блок Вранино, който се намира в Добруджа, като не крие, че ще добива въглищен газ. В следствие на "проучванията" на гореспоменатите компании вече е регистрирано изчезване на водата в плевенско, точно до сондажа, за което институциите отново мълчат. Не са предприели никакви действия във връзка с трансграничния проблем с Румъния. Нужни са двустранни договорености които да гарантират опазването на общия ни водоносен хоризонт, както и предпазване от активизиране на високосеизмичните зони като Вранча. Забраната постоянно е атакувана от лобистите.

Ние приемаме това като война с българския народ!

Ето защо нашата цел и борба е двете министерства МОСВ и МИЕТ да прекратят всички разрешения и договори за проучване и добив на нефт и газ, (особено на компании, които афишират пред цял свят, че ще използват Фракинг) докато не се назначат специалисти, не се разполага с подходяща техника, докато не се напишат наредбите за контрол, докато не се организира мониторинг, за да има всички предпоставки за вписването на Забраната в Закон!




Още по темата: общо новини по темата: 47
07.07.2022 »
16.04.2021 »
07.09.2014 »
26.03.2014 »
05.06.2013 »
05.06.2013 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.04.2021 г.
0
 
 
пРОТЕСТЪТ НА МАЛОУМНИТЕ И МАНИПУЛИРАНИ.В България има огромни залежи на нефт и газ, с който можем да сме като някоя арабска страна.Дебилите у на с обаче са в повече.
-2
 
 
Всичко в това обръщение е повече от ясно посочено! Хайде да не се залъгваме, ами да подкрепим протеста!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1614) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: