Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Активно се действа по облика на Варна, градът вече се "рестартира"
Автор: Екип Varna24.bg 10:55 / 19.02.2015Коментари (10)3698
©
За Варна 2014-та година беше белязана от трагедията в кв. "Аспарухово". Щетите вече са възстановени, благодарение на хилядите доброволци, без които следите още щяха да личат. Градът съсредоточи усилията си именно там - в пострадалия квартал, за да възвърне нормалния живот на съгражданите си.

През 2014-та във Варна започнаха и много мащабни ремонти, които още не са приключили. Центърът на града е изцяло унищожен, за да бъде направен наново... емблематичната Спортна зала е "изтърбушена", за да бъде обновена за Европейското първенство по волейбол... Предстои цялостна реконструкция на няколко булеварда, изграждане на велоалеи в Морската градина, обновяване на стотици детски площадки...

Ремонтите затрудняват нормалния живот в града, но всички се надяват до лятото Варна да е с нов облик.

В интервю за Дарик кметът на Варна Иван Портних нарече този процес "рестарт" на града. А на въпрос дали се дразни от постоянното сравнение на градовете Варна и Бургас той отговори:

"Потенциалът на Варна е огромен и не случайно тя е морската столица на България. Истина е, че в последните години развитието на града леко се позабави заради подценяване на европейските фондове и програми. След приключване на големите проекти обаче ще можем да се гордеем и заслужено да си носим титлата Морска столица.

Кметът припомни, че градът спечели престижната надпревара за Европейска младежка столица 2017. "Това ще помогне на Варна да се развие културно, социално и по отношение на спортната инфраструктура."

Администрацията е положила доста усилия, работи се по много и важни проекти, които ще променят облика на града, увери Портних.

"Наред с всички проекти, по които работим, имаме едно не по-малко важно предизвикателство. В средата на годината ще входираме нашите проекти по ОП "Регионално развитие" на стойност 100 милиона. Това са пари, които ще влязат директно за подобряване на градската среда. Важно е да подберем тези проекти, които биха донесли най-голяма полза за условията на живот във Варна. Те ще бъдат одобрени до края на годината и дават гаранция за продължаването на бурното развитие на града през 2016 година", обясни Иван Портних.

Той припомни, че вече е наложен нов модел на работа и даде пример с цялостното преасфалтиране на улици вместо да се пълнят дупки на парче.

Активно се действа по облика на Варна и градът вече "се рестартира". Въпреки всички трудности, напредва работата по пешеходния ринг, посочи Портних и изрази надежда, че ще посрещнем новия туристически сезон с нов център.

Според него използването на европейските пари е било подценено в годините назад, но администрацията прави всичко възможно да не бъде изпусната нито една стотинка. Кметът даде пример с обновяването на градския транспорт и тролейбусната мрежа.

"Тази година за първи път "Градски транспорт" излиза на оперативна печалба, което показва, че мениджърския подход дава резултати. Започна и цялостно инфраструктурно обновяване на града - основни булеварди, пет са вече готови, стартираме и още седем. След тях идва ред на по-малките улици и тротоарите", поясни кметът.

Той обясни, че общината има сериозни намерения за инвестиране в нови паркове, мащабни ремонти в Морската градина, велопаркинги и алеи.

Като безспорно труден момент за града Портних определи бедствието в "Аспарухово" през миналия юни. С много усилия обаче щетите са преодолени. 40 улици в района са преасфалтирани, всички новообразували се свлачища са укрепени, проектирани са два охранителни канала. За тяхното изграждане по фонд "Солидарност" Варна очаква около 8,5 млн. лв. Кметът призна, че трагедията се е отразила на темповете на развитие на Варна.

Портних определи ремонта на Спортна зала като "огромно предизвикателство" и не скри, че той е съпроводен от редица проблеми, които обаче се решават своевременно. Скоро ще започне и реконструкцията на Юнашкия салон, който държавата върна на общината.

"Варна като морски град заслужава и своето рибарско пристанище. Възстановяване на разрушените мостици, създаване на удобства за любителите на риболова, изграждане на слипове за лодки, модерна рибна борса, също влизат в плановете на общината", заяви още кметът.

Приоритет е и националната програма за саниране. Портних изрази задоволство от доброто сътрудничество със Сдруженията на собствениците на сградите и обясни, че целта е колкото може повече проекти да бъдат защитени и да се получи необходимото финансиране.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на joreto11
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: