Портних: Аз съм последният човек, който би бранил новия ПУП на "Чайка"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
16:37 / 16.07.2015
2660
Абсолютна спекулация са твърденията, че едва ли не всяка зелена площ в "Чайка" ще бъде застроена след влизането в сила на Подробния устройствен план (ПУП) на квартала. Спекулациите стигат до там, че на жителите на "Чайка" се внушава, че обновяването на детските площадки в квартала представлява изграждане на жилищни сгради. Това заяви за Дарик кметът на Варна Иван Портних.

В интервю за предаването "Зала Пленарна" той разкри, че в момента се работи по обновяване на 14 детски площадки в "Чайка". Догодина се предвижда да бъдат обновени още 14.

Кметът е на мнение,че жителите на "Чайка" са абсолютно в правото си да обжалват приетия ПУП. Ако е необходимо, той се ангажира лично да внесе ПУП-а отново за разглеждане в Общинския съвет.

"Аз съм последният човек, който би бранил новия ПУП на "Чайка", и то в частта му с новите около 10 сгради, които са планирани да се реализират", сподели Портних. Той припомни, че собствеността на земята в "Чайка" в момента е около 80 % държавна, около 15 % общинска и едва 5 на сто частна.

В момента, в който ПУП-а влезе в сила ще може да се започне работа по двете предвиждани паркови зони. Планира се и изграждане и на закрит пазар. В момента за тази цел се използва пространство, изградено преди години за спиране на автобусите с посетители на Делфинариума, обясни кметът.

Предстои да бъде обявен международен конкурс за чисто нова визия на Морската градина. За него ще бъдат поканени най-добрите ландшафтни архитекти от Европа, които ще трябва да покажат своята визия за бъдещото развитие на парка и запазване на историческата му част.

"Амбицията ни по отношение на зелената система на града е изключително сериозна и ние много последователно работим в тази посока", категоричен бе Портних.

 


Виж коментарите (3)

Още по темата (37):
30.05.2022 Протестиращите от "Чайка" намериха общ език с кмета, пренасочват гнева
си
29.05.2022 Кметът обясни на протестиращите от "Чайка" откъде идва проблемът с лошата инфраструктура
27.05.2022 Протестиращите от "Чайка" затварят отново пътя за "Златни пясъци" в неделя
10.04.2022 Десетки жители на кк "Чайка" протестираха срещу безобразното състояние на инфраструктурата в района
10.04.2022 Живеещите в "Чайка" отново протестират днес! Готвят се да затворят пътя за Златни пясъци
18.03.2022 В "Чайка" пак на протест: Уморихме се да оцеляваме в лунен пейзаж! Затваряме пътя за Златни пясъци!
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).