Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Кой спекулира с Морската градина и създава напрежение?
Автор: Екип Varna24.bg 16:37 / 27.03.2014Коментари (4)2031
© Varna24.bg
Кой спекулира с Морската градина на Варна и създава напрежение? Този въпрос отправи риторично към журналисти кметът Иван Портних, след което представи кратка хронология на работата на общината за решаване на проблема с липсата на паркоместа край парка.

"Работим активно по много възможности, за да осигурим спокойствие и комфорт за хората, но вместо съдействие, получаваме бойкот и насаждане на напрежение и спекулации" каза той.

Кметът припомни, че общината отдавна настоява да бъде отворена частта от пристанището между Морска гара и бул. "Приморски", за да бъде превърната в голям опорен паркинг за служителите на порта и посетителите на градината. "Резултат обаче на този етап няма", каза кметът.

Буксува и другата общинска инициатива - изграждането на паркинг пред Делфинариума - между платната на бул. "Княз Борис I". "Осигурихме финансиране по програма "Джесика", държавата обаче - в лицето на РДНСК, не издаде разрешение за строеж. Сега обжалваме и чакаме решение на съда", каза кметът.

Той допълни, че днес е пуснал писмо до областния управител Иван Великов, с което напомня, че община Варна е искала държавни терени в "Чайка" още м.г., на които могат да бъдат изградени паркоместа, които да обслужват и живеещите в Морската градина.

"Дано да има реакция", каза Иван Портних. Той заяви, че приема като популизъм призивите на областния управител за подаване на жалби срещу актове на шофьори, влизащи в парка с автомобили.

Кметът цитира разпореждане на Административния съд във Варна от 21 март, в мотивите на което пише: "Видно от представените доказателства, територията на местност "Салтанат" е част от територията на "Приморски парк" с начин на трайно ползване "Обществен селищен парк- градина". Установява се, че по приетия Общ устройствен план територията е в устройствена категория "Територии за озеленяване" и е обозначена с индекс ЗП - устройствена зона на градски паркове и градини. Посоченото дава основание да се приеме, че територията на "Салтанат", включително и алейната мрежа, попадат в забраната на чл. 31, ал. 4 от Наредбата за обществения ред "- т.е. движението и паркирането на МПС в паркове, алеи, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони е забранено.

"Този мотив на съда е доказателство, че си вършим работата и спазваме закона", заяви кметът. Той допълни, че самата Наредба за обществения ред е била резюлирана от Иван Великов в качеството му на директор на правната дирекция на община Варна по времето на Кирил Йорданов.

"От първия ден на встъпването ми в длъжност искам да има ред в Морската градина! Има Наредба за обществения ред от 2008 г., в кадастъра е посочено, че в градината има алеи, а не улици, следователно колите нямат място в парка", каза Иван Портних.

Той показа и дузина заповеди от 2012 г., отново парафирани от бившия шеф на правната дирекция Иван Великов, в които пише, че "...охраната на обществения ред на територията на Приморски парк - КПП Делфинариум, да се осъществява денонощно от сили на ОД на МВР".

"Как така г-н Великов един път приема, че "Салтанат" е част от Приморски парк - според заповедите, които е подписал, а сега е на противоположна позиция? За мен това е необяснимо", каза кметът.




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.03.2014 г.
0
 
 
Голям комфорт и удобство създава на жителите на Салтанат. Страшен лицемер излезе тоя. Гледа ОУП от който вади заключение ,че Салтанат било парк но удобно пропуска улиците обозначени там . С едната ръка издават разрешителни за гаражи и паркоместа с другата им забраняват достъп с МПС пък и пари за данъци им събират. Наглост до безумие.
Aнонимен
на 28.03.2014 г.
0
 
 
Това със завземането на паркинга на Акациите от... (да не ги назовавам, че ме е гнус) наистина беше голяма идиотщина, заради шепа рушветчии сега се търсят по-скъпи и необосновани икономически решения.
Aнонимен
на 28.03.2014 г.
0
 
 
Не е нужно да се търси местофза паркинги в Чайка,просто общината да си възстанови правата на паркинга на Акациите,да се махне тази грозна и измислена пародия на спортна зала и да се построи многоетажен паркинг.До кога варненци ще спонсорират ТИМ и ще им се ограбват общинските терени
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: