Портних: Максимално бързо трябва да се разчистят деретата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:27 / 24.06.2014
2373
В района на кв. "Аспарухово" има още много работа. Разчистването на основните артерии е напреднало, но има още райони с кални маси. Това съобщи на брифинг на общинския кризисен щаб кметът на Варна Иван Портних.

Кметът призова всички, които могат да откликнат с техника - необходими са самосвали, комбинирани челни товарачи и малогабаритна техника, която е много ефективна в малките пространства. Иван Портних благодари на всички, които откликват с техника и на доброволците. Той призова доброволците да продължават, хората да се включват и да помагат.

"Тук ситуацията все още е тежка има нужда от помощта на всеки. Благодарност към тези които го правят", каза Портних. Както цяло въпросът със свлачищата остава наистина ключов.

"Експертите работят, надявам се след техните констатации максимално бързо да бъде намерен необходимият ресурс, за да се предприемат мерки и тези свлачищни процеси да не доведат до трагични събития", посочи кметът.

Гробищният парк в квартала попада в една от свлачищните зони. Къщите, които се намират непосредствено под него, ще бъдат принудително разрушени, защото те се намират в свлачищна зона. Това са първите констатации от работата на комисията от сутринта, в която участват представители на "Геозащита" и БАН. Останалите свлачища на територията на общината също ще бъдат обследвани от комисията, но след като тя приключи работа в района на Аспарухово.

Кметът посочи, че Варна е свлачищен район. "Трябва целева програма и целево финансиране. Свлачищни зони има на още много места в града", коментира Портних. В района на Аспарухово опасните зони са по улиците "Розова долина" и от другата страна на дерето, по "Найчо Цанов", "Моряшка", Гробищния парк и др. В целия район има активизиране на свлачищни процеси заради дъждовете през последния месец. Максимално бързо трябва да се разчистят деретата в горната им част, каза кметът и призова представители на министерството да изпратят специализирана техника и специалисти, за да се започне усилено отстраняване на дървесната маса в района на горите в двата водосбора.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).