Портних: Надявам се да няма повече жертви, на Орешарски започнах да му звъня още към 20 часа вчера

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:08 / 20.06.2014
2643
Надявам се да няма повече жертви, в момента вече екипите и на Гражданска защита, и на пожарната са на място, но вчера през нощта това го нямаше. Това каза Иван Портних.

"Искрено се надявам това, което в тъмницата вчера видяхме, да не се повтаря", допълни Иван Портних. На въпрос дали е ясна вече причината за бедствието, кметът отговори: "Това е бедствие, срещу природата никой нищо не може да направи. Най-вероятно има и субективни причини, говори се за сечта на Джанавара. Най-вероятно има и момент на нерегламентирано строителство в квартала. Възложена е в момента проверка на всички сгради, но истината е, че в последните 20 дни вали всеки ден. Вероятно и почвата се е напоила и след този обилен валеж е настъпи това бедствено събитие".

Иван Портних допълни, че преди няколко дни във Варна за два часа са паднали 53 литра на квадратен метър, което е над месечната норма на валежите. "Виждате, че тече вода и в момента там, тези постройки, които хипотетично са незаконни, тях ги няма, но водата продължава да тече. В случая очевидно има бедствие. Лошото в цялата история беше, че се оказахме абсолютно неподготвени и като държава. Мобилизираха се и Червеният кръст с доброволци, стотици варненци дойдоха и показаха желание да помогнат. Светлинка нямаше. Това като държавна функция - гражданска защита, пожарна. Светлинка нямаше там. От калта вадихме хора до последния момент цяла нощ", коментира кметът.

Той допълни, че улицата в момента е една река от вода, която продължава да тече. "Измете постройки и всичко, което беше на пътя. От тук нататък се надявам да няма повече жертви, въпреки че с разчистването най-вероятно ще има. По най-бързия начин трябва да влезе техника и да разчисти наносите и отлагането на земна маса, както и остатъците от постройките, за да може ако продължава да вали, водата да се отчита и да няма предпоставки за подобна трагедия още веднъж", каза още Иван Портних.

Относно обвиненията за политиканстване от страна на министър-председателя Пламен Орешарски, Иван Портних отговори:" Когато виждате лицата на хората, които са загинали, няма как да влизаме в такъв политически диалог. Това е цинизъм. На г-н Орешарски започнах да му звъня още към 20.00 часа, успяхме да се чуем няколко часа по-късно. Цинично е".

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).