Портних: Новите 30 тролейбуса ще подобрят качеството на градския транспорт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:26 / 14.12.2012
2830
С новите 30 тролейбуса градският транспорт на Варна ще бъде качествено подобрен. Това каза Иван Портних, областен координатор на ПП ГЕРБ - Варна. Сегашните тролейбуси са от 1986 година и вече са амортизирани и некомфортни за пътниците. В ход е и проектът за Интегриран градски транспорт, където Варна се очаква да получи 70 нови автобуса. Вече има обявена поръчка за избор на доставчик и вероятно в средата на следващата година новите автобуси вече ще са по улиците на Варна.

Иван Портних посочи, че това са два различни проекта. Първият проект е по линия на министерството на околната среда и водите.

"С огромното съдействие на правителството Варна успя да се включи в последния момент в тази програма и заедно с още няколко града ще участваме в този проект", каза Иван Портних.

Проектът за Интегриран градски транспорт на Варна е по-широкомащабен и предвижда изграждането на високоскоростно трасе от кв. "Владислав Варненчик" до Почивка, система за контрол на трафика, електронно билетиране и 17 километра велоалеи. Общата стойност на проекта е 114 млн. лева.

Според Иван Портних - това е много важен за Варна проект. Паралелно с това стартира и изграждането на дълбоководното заустване в к.к. "Златни пясъци". Вече има избран изпълнител и открита строителна площадка.

"До началото на новия туристически сезон дълбоководното заустване трябва да бъде завършено и курортът да посрещне туристите с решен проблем с отпадните води. Друг важен проект е вторият етап на градската пречиствателна станция, който също е в процес на реализация. По програмата за зелена и достъпна градска среда Варна ще получи 5 млн. лева за реконструкция на централната градска част. Вече е избран победител в конкурса за проектиране и в началото на януари ще имаме готовност да кандидатстваме по тази програма и нейната реализация да стартира още до средата на 2013-та година. С ремонта на театъра Варна ще може да се радва на една модерна европейска културна сцена", каза Иван Портних.

Варна получи подкрепа от правителството в размер на 5 млн. лева за изграждането на две нови детски градини и спортна зала в училище "Елин Пелин". Паралелно с това ще започне и проектирането на спортна зала в училище "Найден Геров".

"Много проекти са в процес на реализация. Въпрос на нашите общи усилия и на конструктивна работа е тези проекти да бъдат реализирани максимално бързо и максимално качествено", допълни Иван Портних.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (1)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).