Портних: Още днес ще забраня събарянето на паметници на културата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:40 / 09.02.2017
2468
Кметът Иван Портних ще подпише мораториум за забрана на събаряне на къщи паметници на културата. Това съобщи самият той във варненския ефир на Дарик.

"Старите сгради паметници на културата с архитектурна и историческа стойност всеки ден изчезват, което е огромен проблем. Общината е безпомощна, тъй като режимът, който действа в момента, е уведомителен за подобни действия", заяви Портних, визирайки събарянето на Розовата къща през уикенда.

Подписването на мораториум за забрана е временна мярка, която няма да издържи в съда, призна кметът. Той призова Министерството на културата да вземе мерки за защита на старинните къщи.

"Не може общината да е положила всички усилия в продължение на цели две години, да е направила паспортизация по всички изисквания и в момента да няма щатен конструктор към Националния институт за паметници на културата, което да спира създаването на комисии и въвеждането на забрана за събаряне", коментира Портних, който не скри, че във Варна има и други къщи, застрашени от събаряне.

Бюджетът на Варна за тази година в размер на 270 млн. лв. гарантира, че темпът на обновление ще продължи още по-ускорено. Той показва, че градът и икономиката се развиват, смята кметът. По негови думи през 2017-та ще продължи обновяването на пътищата, както и на образователната, културната, социалната инфраструктура. Междублоковите пространства също ще бъдат приоритет. Завишени са средствата за здравеопазване, култура и спорт. Заедно със средствата, които се очакват по европрограми, Варна ще разполага с около 420 млн. лв.

Една от амбициите е през тази година да продължи проектирането, тъй като то гарантира по-бързо осигуряване на финансиране впоследствие, обясни Портних като посочи пример с канализацията на някои квартали, за която тепърва ще се търсят средства.

Стимулирането на нискотарифни компании и чартърни програми на туроператорите е една от стъпките Варна да стане целогодишна дестинация, смята той.

"Целта е сезонът да се удължава всяка година с 15 дни, както и да се създадат правила за използване на средствата. Част от тях могат да бъдат отчислени и от туристическия данък. Ние като община сме готови. Ако браншът създаде правила, ако той се обедини в тази посока, ще намери подкрепата на общината", увери Протних, който е един от генераторите на идеята за създаване на регионален фонд за стимулиране на въздушните връзки .

Във варненската листа на ГЕРБ за предстоящите избори са намерили място хора с принос за интересите на града, но има и нови лица, посочи областният лидер на партията.

"Като секторни политики сме намерили нужното представителство в листата на хора, които ще пренесат каузите на национално ниво. Варна ще се възползва от това в добрия смисъл", каза още кметът, който не изключи вероятността бившият вече областен управител Стоян Пасев да намери място в листата на партията заради добрата съвместна работа с кметовете на варненските общини.

Тодор Йотов, който наследи поста, ще бъде конструктивен и градивен и би работил за интересите на града и областта, е мнението на кмета.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).