Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Проучваме възможността за тунел под езерото
Автор: Екип Varna24.bg 13:44 / 05.05.2016Коментари (17)4915
© Varna24.bg
Дългосрочното решение за разтоварване на трафика във Варна е изграждането на второ съоръжение като алтернатива на Аспаруховия мост. За целта се правят проучвания и идейно проектиране за възможността да се прокопае тунел, съобщи във варненския ефир на Дарик кметът Иван Портних.

Подобно съоръжение би спестило средства и би било подходящо, тъй като в него няма температурни амплитуди, които вредят на асфалта.

"Всеки мост е подложен на агресивна среда заради морето, докато при тунел този ефект е доста по-малък. Но, за да сме реалисти, общината няма как да реализира такъв проект със собствени пари. Той трябва да е подкрепен от държавата", коментира кметът, който уточни, че специалистите трябва да кажат къде би могъл да бъде изграден тунелът.

Според Портних заложеният в ОУП втори мост е безсмислен, ако не се свърже с магистрала "Черно море". Освен това е огромна инвестиция, поясни той. Основната идея е да се намери начин да се изведе трафикът извън града.

Амбицията на общината е да се развива водния транспорт във Варна. Очаква се другата седмица, след решение на Общинския съвет на Белослав, да тръгне корабчето "Белла". То е удобна връзка и ще намали напрежението по моста, увери Портних.

Очаква се и до два месеца цялата зона покрай канала в "Аспарухово" да се облагороди и самото пристанище да има и воден транспорт, за да може кварталът да се свърже с града по вода, каза още той.

Кметът обясни, че ремонтът на Аспаруховия мост върви по план, въпреки лошото време. Първият етап от работата е най-труден, след което наесен тя ще върви по-бързо, тъй като технологията не е толкова сложна. За следващите етапи отново ще се разчита на пари от държавата.

Стремежът е кв. "Аспарухово" да стане образцов район на Варна, затова там се правят мащабни инфраструктурни промени, припомни Портних. Подменя се подземна комуникация, ремонтират се улици. Идеята е паркът в квартала да се превърне във втората Морска градина. Така той ще стане още по-привлекателен, смята кметът. Той е убеден, че големите ремонти и подобрения ще дадат добро отражение и на туристическия сезон, тъй като е улеснен достъпът до редица културни забележителности. Освен новия облик на центъра, е възстановен и пътят за "Златни пясъци", върви процедурата за изграждане на пречиствателната станция в курорта, припомни Портних.

Лятото ще бъде по-спокойно и по отношение на сигурността, увери той. За разлика от предишни години, през миналата е отчетен драстичен спад на джебчийските кражби, посочи кметът. Заслуга за това има видеонаблюдението, което е основна превенция. Именно заради това то се добавя към всеки нов обект, който се изгражда, добави Портних.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
Природни стихии
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: