Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Проучваме възможността за тунел под езерото
Автор: Екип Varna24.bg 13:44 / 05.05.2016Коментари (17)4898
© Varna24.bg
Дългосрочното решение за разтоварване на трафика във Варна е изграждането на второ съоръжение като алтернатива на Аспаруховия мост. За целта се правят проучвания и идейно проектиране за възможността да се прокопае тунел, съобщи във варненския ефир на Дарик кметът Иван Портних.

Подобно съоръжение би спестило средства и би било подходящо, тъй като в него няма температурни амплитуди, които вредят на асфалта.

"Всеки мост е подложен на агресивна среда заради морето, докато при тунел този ефект е доста по-малък. Но, за да сме реалисти, общината няма как да реализира такъв проект със собствени пари. Той трябва да е подкрепен от държавата", коментира кметът, който уточни, че специалистите трябва да кажат къде би могъл да бъде изграден тунелът.

Според Портних заложеният в ОУП втори мост е безсмислен, ако не се свърже с магистрала "Черно море". Освен това е огромна инвестиция, поясни той. Основната идея е да се намери начин да се изведе трафикът извън града.

Амбицията на общината е да се развива водния транспорт във Варна. Очаква се другата седмица, след решение на Общинския съвет на Белослав, да тръгне корабчето "Белла". То е удобна връзка и ще намали напрежението по моста, увери Портних.

Очаква се и до два месеца цялата зона покрай канала в "Аспарухово" да се облагороди и самото пристанище да има и воден транспорт, за да може кварталът да се свърже с града по вода, каза още той.

Кметът обясни, че ремонтът на Аспаруховия мост върви по план, въпреки лошото време. Първият етап от работата е най-труден, след което наесен тя ще върви по-бързо, тъй като технологията не е толкова сложна. За следващите етапи отново ще се разчита на пари от държавата.

Стремежът е кв. "Аспарухово" да стане образцов район на Варна, затова там се правят мащабни инфраструктурни промени, припомни Портних. Подменя се подземна комуникация, ремонтират се улици. Идеята е паркът в квартала да се превърне във втората Морска градина. Така той ще стане още по-привлекателен, смята кметът. Той е убеден, че големите ремонти и подобрения ще дадат добро отражение и на туристическия сезон, тъй като е улеснен достъпът до редица културни забележителности. Освен новия облик на центъра, е възстановен и пътят за "Златни пясъци", върви процедурата за изграждане на пречиствателната станция в курорта, припомни Портних.

Лятото ще бъде по-спокойно и по отношение на сигурността, увери той. За разлика от предишни години, през миналата е отчетен драстичен спад на джебчийските кражби, посочи кметът. Заслуга за това има видеонаблюдението, което е основна превенция. Именно заради това то се добавя към всеки нов обект, който се изгражда, добави Портних.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Iskra Petrova 4
премахни филтъра

0
 
 
Я първо да минете да се разходите ИЗ циганската махала, ей тъй да Ви стане едно хубаво на душата или наминете с кола към кв. Изгрев ( ако разбира се успеете да достигнете до там- то е един път, една гледка на боклуци- нещо прекрасно) , тогава започнете да проучвате за тунели под езерото!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: