Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: Варна е била блокирана от управленския модел на Кирил Йорданов
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 19.03.2015Коментари (1)1800
©
Интервю с кмета на Варна Иван Портних:

- Кога Варна започна да губи преднината си като най-интензивно развиващ се град след София?

- Варна започна да губи преднина заради неуспеха на предходната администрация да осмисли необходимостта от европейски средства като основен лост за развитие на града. Бившето управление претърпя пълен провал за привличането им. За сравнение Бургас точно в тези години успя да привлече много средства и видимо градът се разви в годините когато Варна забави своето развитие.

Важното е, че в момента, в рамките на стария програмен период, успяхме да спасим в максимална степен проекти, обречени на провал. Трудно се наваксва изоставането, но работим активно и днес реализираме проекти за над 300 млн. лв. Толкова привлечени външни средства не са влизали във Варна за целия период на прехода.

- Носи ли някой персонална отговорност за ступора, в който се оказа градът?

- Варненци решават кой може да носи отговорност за управлението и кой не може. Волята и оценката им за управлението станаха ясни на последните местни избори и виновните за ступора си отидоха.

- Споделяте ли мнението, че Варна се оказа блокирана от монополите както в местната политика, така и в икономиката?

- Варна е била блокирана от модела на управление, налаган от администрацията на Кирил Йорданов [Йорданов управлява Варна в продължение на 14 години като през това време беше подкрепян от различни политически сили - бел. ред.]. Като наследство, например, получих рамкови договори с времеви хоризонт до 2016 г., свързани с поддържането на инфраструктурата. Ако бяха развалени, щяха да последват от една страна безкрайни дела за пропуснати ползи, а от друга страна блокиране на всички дейности, свързани с ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура. Безспорно е, че следващите процедури за тези дейности трябва да бъдат по-отворени и прозрачни. Доказателство, че работим за максимално ефективно използване на публичните средствата в тези сфери, са решенията на КЗК и ВАС, които в последните месеци потвърждават една немалка част от процедурите, които извършваме.

Ако мога да разширя темата - подготвяме нова процедура, с много нови изисквания, за избор на фирми за сметопочистване на града. Ще настояваме категорично, например, за евро 5 стандарт за автомобилите, с които оперират фирмите, за по-голяма кратност на извозването и на брой съдове за сметосъбиране. Така чистотата в града ще бъде на друго ниво.
Активно променяме традициите и по отношение на друг монолол - електроснабдяването. С много труд община Варна успя да излезе на свободния пазар на ел. енергия и вече седем общински обекта, сред които сградата на община Варна, подлези, фонтани и кметството в Аспарухово избират сами доставчик. Предстои още 34 общински детски заведения - детски градини и ОДЗ-та, и 34 общински училища, да излязат на този пазар, като се очаква да намалят разходите си за ток до 35%.

- Кои грешки в управлението на града искате да поправите на всяка цена?

- Инфраструктурата е в критично състояние, затова коренно променихме начина на работа - извършваме пълна рехабилитация на улиците вместо кърпежи. До скоро бе налагана порочната практика с кърпене на дупки, за която бяха харчени огромни средства, а в замяна не остана здрав асфалт в града. В момента вървят цялостни ремонти - включително с подмяна на подземната комуникация, на над 10 булеварда. След това машините ще влязат и в малките улички, където положението също е трагично.

Друг проблем - дефицитът с места в детските градини, е решен на 100% - чрез строеж на нови детски градини и оптимизация. Стартираме работа и по изграждане на паркинги и етапно въвеждане на синя зона в най-конфликтните точки на града.

- Какви са перспективите пред Варна? Какъв е времевият хоризонт, в който може да бъде отбелязан осезателен напредък?

- Варна е град с огромен потенциал и ние сме амбицирани да го докажем. Ако всяка година се е работило с темповете, с които ние реализираме проектите си днес, Варна щеше да изглежда по друг начин. Но - това е предизвикателство, което сме решили да преодолеем, и само след няколко месеца резултатите от усилията ни ще станат видими. За година и половина управление, мисля че показваме добро темпо на работа. Ако го поддържаме цял мандат, градът ще върне имиджа си на морска столица на България.

Източник: "Капитал"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Варна е била блокирана от управленския модел на Кирил Йорданов То това е ясно на всички.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: