Портних: Варна може да усвои около 30% от националния фонд за саниране на жилища

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:52 / 16.12.2014
2415
"В национален мащаб стартира проект за саниране на жилищните сгради, което се предвижда да е безплатно за гражданите. 1 милиард лева ще бъдат осигурени във фонда в края на първото тримесечие на следващата година. Ако работим ефективно, можем да усвоим около 30% от средствата". Това заяви днес кметът на Варна Иван Портних по време на заседание на обществения съвет по устройство и развитие на територията.

"Санирането предполага един процес, за който все още няма официално подготвена методология. Предстои много работа - трябва да проведем поръчки за изпълнители на конструктивни одити, на енергийни одити, проектиране и избор на фирми, които да извършат дейността. Идеята е да привлечем максимален брой участници, за да може целият проект да бъде в подкрепа на малките фирми от строителния бранш, за които ще има работа, а също и за варненци, които ще имат безвъзмездно санирани жилища и по-малки сметки за ток", каза още кметът.

Той обясни, че ще търси мнението на експертите от обществения съвет и по други важни теми за града - изграждането на "синя зона", създаване на механизъм за опазване и съхранение на сградите - паметници на културата, и др.

От обществения съвет отчетоха дейността си през изтеклата година. Като положителна реакция от страна на администрацията, те посочиха промените, даващи възможност на граждани и фирми да стопанисват зелени площи. От съвета препоръчаха по-активна работа по въвеждането на "синя" зона.

"Благодаря на всички експерти от съвета. По време на съвместната ни работа през годината направихме сериозни стъпки по отношение на координацията между бранша и администрацията. Уверен съм, че доброто сътрудничество ще продължи и през 2015 г", каза Иван Портних.


Виж коментарите (0)

Още по темата (107):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране и във Варна
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 Депутатите искат ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране е
удължен 
07.02.2024 Лавина от жалби за безплатното саниране
27.01.2024 Варненци, имате още две седмици, ако желаете да се включите в тази програма
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).