Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних: За нас образованието е приоритет №1
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 08.03.2015Коментари (2)1262
©
Всяко забавяне на Законопроекта за предучилищното и училищното образование означава опропастяване на поколения напред. Ако той бъде приет сега, първият випуск, който ще завърши по изцяло нов закон, ще се дипломира през 2027 г. Това коментира във Варна Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 43-ото Народно събрание.

Заедно с колегите си от комисията Корнелия Маринова, Снежана Дукова, Ирена Коцева и Ралица Ангелова тя взе участие в кръгла маса на тема "Реформата в образованието - основа за икономическо развитие на България", организирана от представителството на Фондация "Ханс Зайдел" за България в сътрудничество със Сдружение "Граждани за европейско развитие на България". Модератор на форума бе варненският народен представител от ПП ГЕРБ Красимира Анастасова, също член на ресорната комисия в парламента и дългогодишен училищен директор.

Милена Дамянова се ангажира проектозаконът да бъде приет най-късно до юни. Според нея законопроектът е "може би малко консервативен, но прави доста крачки напред по отношение на модернизацията". Дамянова набеляза основните акценти в него, като подчерта огромното значение на механизмите за децентрализация, автономия, взаимодействие с родителите и пр. Тя информира, че се предвижда възможността детските градини да приемат деца на 2 години, което е особено важно за малките населени места, където няма ясли. Особено внимание Милена Дамянова обърна и на обособяването на два гимназиални етапа. Тя отчете още, че се предвижда утвърждаването на училища с национално значение, обединени училища, както и иновативни училища, които да прилагат нови системи и модерни решения. "Законопроектът предлага и визия за нов метод на оценяване, по силата на който 1/3 от оценките на учениците да бъдат от проекти", обясни още Милена Дамянова. По думите й училищата и градините трябва да получават външна оценка за качество, която да влияе на отпусканите им допълнителни средства. "Делегираните бюджети задължително трябва да се запазят, но е необходимо да се усъвършенстват", уточни председателят на образователната комисия в парламента и народен представите от ПП ГЕРБ.

Дамянова обясни, че работата на министерството на образованието е да рестартира дебата по новите учебни програми, така че те да бъдат разработени и да влязат в сила. "Този процес беше спрян през последната 1,5 г., но без закон и без нови учебни програми няма как да имаме нови учебници", подчерта тя.

Милена Дамянова заяви, че един от аспектите, заложен в законопроекта, който дава свобода на учителите, касае избора на учебници. "Квалификацията трябва да бъде обвързана с резултатите на учениците. Но те избират начина, по който да се квалифицират, да наберат задължителните 48 кредита в рамките на 4 години. Това е обвързано с тяхното кариерно развитие и заплащане, което е сериозна стъпка в посока стимулиране и мотивиране на учителите", добави народният представител.

Дамянова изтъкна още, че вече има разработени проекти за образователни стандарти за яслена възраст от УНИЦЕФ и Междуведомствена работна група. "В последните години, включително и в първия мандат на ГЕРБ, предучилищното образование беше един от основните приоритети. Въведе се задължителна детска градина за 5-годишните, с което на практика държавата пое много голям финансов ангажимент към най-малките деца и тяхното развитие. През 2014 г. страната ни получи похвала затова от ЕК", акцентира тя.

Форумът бе открит лично от кмета на морската столица Иван Портних. "За община Варна е чест да бъде домакин на една от поредицата срещи, които организаторите провеждат в цялата страна. За нас образованието е приоритет №1, което се вижда и от бюджета, по който работим - т. г. в него сме предвидили над 87 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в обновяване на образователната инфраструктура, в създаване на условия за обучение и творческа реализация на деца и ученици. Убедени сме, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето, затова приветстваме активната работа за реформи в сектора, в това число и законодателни", заяви Иван Портних и припомни, че Варна е доказала големия потенциал на своите млади хора, включително и спечелвайки приза Европейска младежка столица през 2017 г.

На кръглата маса бе обсъдена и темата за предприемачеството. Лекция за ролята на дигиталните умения като ключов елемент в създаването на условия за икономически растеж у нас и в Европа изнесе Магданела Делинешева, представител на "Джуниър Ачийвмънт България".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.03.2015 г.
0
 
 
От дерето е Комлука,дето се е превърнало на смтище,нищо не върши тоя чекист...
Aнонимен
на 08.03.2015 г.
0
 
 
Някой да му каже на тоя селтак да си оправи пристанището, и да почне от Изток, и тия гнусни мангали кога ще ги разкара най-нскрая от детето?????
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: