Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Портних внесе яснота за частичната отмяна на строителната забрана в Св. Никола
Автор: Пламена Николова 10:43 / 05.10.2018Коментари (0)3237
©
Кметът на Варна Иван Портних внесе яснота относно решението за частична отмяна на строителната забрана в местността Св. Никола по време на заседание на местния парламент, предаде репортер на Varna24.bg

"Искам да направя уточнение по темата със строителната забрана в местността Св. Никола, защото изчетох различни вариации и има неяснота и спекулации. Цялостната забрана не бива да се сваля към днешна дата по никакъв начин, защото знаем, че това е район, който е презастроен и липсва инфраструктура. В тази посока е искането ни за частична отмяна, за да можем да изградим необходимата канализация и подземна комуникационна мрежа, след което да мислим в перспектива какво да се случи със забраната", каза кметът.  

Припомняме, че предложението за частична отмяна на забраната за строителство в местността Св. Никола обсъдиха на заседание съветниците от комисията по архитектура към Общински съвет – Варна. Ветото бе наложено през 1997 г. от тогавашния регионален министър заради свлачищните процеси в района. 

Искането е за отмяна на забраната за уличната мрежа в местността. Основната причина е, че има спечелен проект по ОП "Околна среда“ за подмяна на цялата канализация и създаване на нови клонове. Бенефициент по проекта е ВиК-Варна. За да отпусне обаче Брюксел евросредствата, е необходимо ветото да бъде свалено. 

В рамките на заседанието стана ясно, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството може да не разреши само уличната регулация да бъде извадена от обхвата на строителната забрана. Затова по-разумно е да се предложи частично изваждане на определени квартали, каза пред съветниците Олег Колев, гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" в Община Варна. Същото мнение сподели и главният архитект Виктор Бузев. 

Според специалистите ветото е наложено преди повече от 20 години и за много места то не е аргументирано и целесъобразно. Освен това Св. Никола вече има приет Подробен устройствен план, влязъл в сила през 2010 г.  Извършени са укрепителни мероприятия в района, има изградена канализация, проведени са инженерно-геоложки проучвания за устойчивостта на територията, т.е. изпълнени са изискванията от заповедта, издадена през 1997 г. 

Общинските съветници изразиха положително становище за частична отмяна на забраната за строителство. От администрацията поеха ангажимента до заседанието на Общинския съвет днес, да формулират предложението за сваляне на ветото, но за по-голям диапазон, а не само за уличната мрежа.  

Единствено министърът на регионалното развитие може да отмени строителната забрана. Но тъй като инициативата за нейното налагане е била на Община Варна, е необходимо отново по предложение на местната власт да се предприемат действия за отмяната й, бе уточнено на заседанието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: