Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Посадиха дървета в двора на Градската художествена галерия във Варна
Автор: Пламена Николова 17:36 / 06.03.2020Коментари (0)1904
Първа езикова гимназия – Варна отбелязва тази година 140 години от създаването на Първа мъжка гимназия, чийто наследник е елитното училище, избрано за посланик на Европейския парламент. Годишнината стана повод евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев и директорът на гимназията Веселин Василев да посетят Градската художествена галерия "Борис Георгиев“, в чиято историческа сграда се е намирала Първа мъжка гимназия.

Гостите дариха и посадиха два нови кестена в двора на Галерията с идеята дърветата да бъдат знак за приемствеността между училищата и културните институти, който ще остане за поколения напред.

След това директорът на ГХГ Варна – изкуствоведът Пламена Рачева, представи пред тях ключови колекции от постоянната експозиция и гостуващите изложби. Специално внимание гостите отделиха на сбирката от творби на патрона на Галерията Борис Георгиев, който след броени дни - на 10 март, ще бъде представен в организирана от Варненската галерия и Българския културен институт в Братислава изложба в зала "Дворана“ на Министерството на културата на Словакия.

Изложбата на световноизвестния художник Борис Георгиев от Варна /1888-1962/ се организира по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Чехословакия и националния празник на Република България. Културното събитие е под патронажа на Н. Пр. Извънредния и пълномощен посланик на Република България Йорданка Чобанова и на Министъра на културата на Република Словакия Любица Лашакова. Куратор на изложбата е Пламена Димитрова-Рачева, директор на Градската художествена галерия - Варна и изследовател на изкуството на художника Борис Георгиев от Варна.

Евродепутатът Емил Радев обсъди с директора на Галерията възможността тази представителна пътуваща изложба на световноизвестния български художник от Варна - забележителен живописец, странник и хуманист - да бъде експонирана и в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Градската художествена галерия на Варна вече е гостувала в Брюксел през 2016 г., когато в сградата на Европейската комисия е представена изложба на варненската художничка Калия Йорданова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: