Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Посетете събитията, част от проекта "Непознатото минало на Стара Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 11:00 / 03.04.2015Коментари (0)1136
©
Безплатна туристическа обиколка ни отвежда "По стъпките на арх. Дабко Дабков" във Варна. Събитията са част от проекта "Непознатото минало на Стара Варна".

На 4.04.2015 г., в 11:00ч., в Beehive Co-working Space-Varna /ул. "Генерал Колев" 54, ет.6, ще се състои безплатна лекция: "Предосвобожденска Варна" - архитектура, личности, събития. Разрушаването на града - 1829 г. Кримската война и Варна. Големият пожар във Варна и епидемията от чума (1854 г.). Освобождението. Лекцията ще представи с документални кадри, множество любопитни истории и факти периодът, обхващащ началото на ХІХ в. до Освобождението през 1878 г. Един доста непознат за Варна исторически хоризонт, в който се откриват множество допирни точки със събития от световната история като Руско-турската война (1828-1829 г.), Кримската война. Ще бъдат представени и редица забележителни паметници, голяма част от които са безвъзвратно изгубени.

На 05.04.2015 г., в 11:00ч., в Beehive Co-working Space-Varna /ул. "Генерал Колев" 54, ет.6, ще се състои безплатна лекция: "От Ориента към Европа" - политически, етнически и икономически промени след Освобождението. Значими събития и личности от този период. Темата е посветена на периода след Освобождението, който бележи цивилизационна промяна в развитието на града. С множество старинни фотографии ще се представи преходът от ориенталски град към модерно европейско населено място с нови улици, сгради и видни личности. Засегнато е общественото, етническо, религиозно и икономическо развитие с любопитни разкази и документи.

На 05.04.2015 г., в 13:00ч., ще се състои безплатна туристическа обиколка "По стъпките на арх. Дабко Дабков". Сборен пункт: Beehive Co-working Space-Varna /ул. "Генерал Колев" 54. Посещението има за цел да се обиколят част от архитектурните обекти, сътворени от арх. Дабко Дабков. Богатата палитра от стилове и направления, използвани в творчеството на майстора сградостроител, до голяма степен оформят автентичната атмосфера на Стара Варна. Възможността за оглед на архитектурните паметници и тематичната беседа, дава възможност за откриване на любопитни детайли, чрез които се цели създаване на отношение към архитектурното наследство на един бележит архитект, какъвто е без съмнение Дабко Дабков.

Проектът "Непознатото минало на Стара Варна" се реализира с финансовата подкрепа на Фонд "Култура"- Община Варна. Основна цел е популяризиране на културно-историческото наследство чрез поднасяне на исторически факти, снимки и документи. Проектът засяга темата за опазване на паметниците на културата и се стреми да формира необходимото отношение на варненци към тяхната градска среда.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: