Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Посланикът на Кралство Испания с поредица от срещи във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:57 / 18.06.2021Коментари (0)1978
Областният управител на Варненска област г-н Марио Смърков прие посланика на Кралство Испания у нас Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Това е първото посещение във Варна на дипломата, чийто мандат в България започна през 2019 година.

Двамата обсъдиха възможностите за развитие на връзките и контактите на испански компании с фирми и организации от варненския регион в областите: води, т.нар. "умни градове“ (smart cities), чиста енергия, туризъм, транспорт.

Посланикът бе придружен от търговско-икономическия съветник на мисията в София – Роберто Руис Антолин. Той представи предстоящите събития, които испанското посолство у нас организира, като сред тях е форум, посветен на създаването на "умни градове“ с възможност за директни срещи на български и испански общини и компании, като анонсира и намерения за инвестиции в тази област.

Варна е един от центровете на вътрешната миграция у нас и това я прави атрактивно място за инвеститорите, посочи областният управител. Той подчерта, че обявената от правителството политика на откритост, позрачност и предимство за местната инициатива са добра почва за активно развитие на търговско-икономическите отношения между испански инвеститори и българските региони.

По време на срещата беше коментиран още големият брой младежи, които изучават испански език в България и идеята да се възобнови възможността за изучаването му още от началните класове.

В отговор на проявен интерес от негово превъзходителство, Областният управител представи пред госта двата си основни приоритета – провеждането на честни и прозрачни избори и разширяването на ваксинационния обхват. 

Г-н Смърков и Негово превъзходителство Алехандро Поланко обсъдиха близки въпроси за двете държави като развитието на туризма в условията на пандемия, миграцията, разширяването на културните връзки.

На 16  юни в сградата на Държавния архив във Варна беше открита изложба, посветена на 110 - годишнината от установяване на дипломатическите отношения между Испания и България, с наслов "Дипломация през сърцата на два народа". Според архивите, първото почетно консулство на Испания у нас е създадено точно във Варна и то още през 1860-та година.

Г-н Марио Смърков връчи на посланика плакет на областния управител, изобразяващ реплика на фигури от намереното край Варна съкровище с най-старото обработено злато в света, а негово превъзходителство Алехандро Поланко му подари печатни издания, свидетелстващи добрите дългогодишните отношения и близост между българския и испанския народ.

Н. Пр. Алехандро Поланко бе и на работно посещение в Медицински университет – Варна, придружаван от Съветника по образователните въпроси г-н Анхел Сантамария и почетния консул за град Варна г-н Христо Досев, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация- Варна. Делегацията бе посрещната от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов и от Директора на дирекция учебна дейност проф. д-р Албена Керековска. Визитата е част от програмата във Варна, посветена на 110 години дипломатически отношения между Испания и България.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между МУ-Варна и испански университети в областта на академичния обмен, както и възможностите за организиране на научни конгреси, симпозиуми и семинари на медицинска тематика.

Гостите бяха впечатлени от мащаба и структурата на МУ-Варна и големия брой чуждестранни студенти от различни страни. Те изразиха готовност да съдействат за утвърждаване и продължаване на отношенията и сътрудничеството в областта на образованието и партньорството с испански университети.

МУ-Варна има традиции в сътрудничеството си с Испания. От 2021 г. по програма ЕРАЗЪМ за обмен на студенти и преподаватели, университетът има сключен нов договор с Централно Каталунския университет. В момента в МУ-Варна се обучават 14 испански студенти в англоезичната програма по "Медицина“, на 7 от които предстои да се дипломират тази година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: