Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Посланикът на Нидерландия - с висока оценка за сътрудничеството между Варна и Дордрехт
Автор: Пламена Николова 17:36 / 07.07.2021Коментари (0)1767
©
Висока оценка на сътрудничеството между Варна и Дордрехт даде Н. Пр. Беа Тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия, по време на официална среща с кмета на града Иван Портних. Повод за нейното посещение е завършване на 4-годишния й мандат и 20-годишнината от установяването на побратимените отношения между Варна и Дордрехт.  

"Това е най-уникалното, дълго и активно партньорство, за което имам информация и зная, че се развива. Това стана факт благодарение на кмета на Варна, Общинския съвет и гражданите на Варна, защото само по този начин можем да имаме толкова дълго и устойчиво партньорство", заяви посланик Тъшър. Тя припомни, че специален поздрав и подарък от посолството за Варна е въздушно акробатическо шоу, което тази вечер ще бъде реализирано върху фасадата на Фестивалния и конгресен център. В него участва и българинът Димитър Симеонов, който е световен шампион по акробатика. 

Посланик Беа Тен Тъшър благодари на кмета Иван Портних за подкрепата и за доброто партньорство през годините. "Варна е перлата на България и аз винаги се чувствам изключително тук", допълни тя. 

Кметът на Варна от своя страна благодари за топлото отношение към Варна. "Убеден съм, че ще продължим да работим заедно по различни проекти, защото доказахме, че нашето партньорство дава добри резултати", каза той. По време на разговорите кметът запозна Нейно превъзходителство с големите проекти на града - Индустриалната зона, изграждането на леко метро, развитие на пристанището.  

През 2021 година Варна и Дордрехт отбелязват 20 години от подписването на споразумението за сътрудничество. В тази връзка се изпълнява интересна събитийна програма. През април стартираха два конкурса – във Варна и в Дордрехт, за миксиране на български фолклор и електронна музика, както и на електронна музика с мелодии на Бах. Организатори бяха Bachfestival Дордрехт, ММФ "Варненско лято“, Фондация "Дордрехт-Варна“, Община Варна, Popcentrale Дордрехт, UBeat, Община Дордрехт и Агенция Silver Lining. Победителите в двата конкурса участваха в тематични концерти в двата града. В края на месец април партньорството между Варна и Дордрехт влезе в празничното видео на Посолството на Нидерландия в България, посветено на Националния празник на страната и рождения ден на Крал Вилем-Александър. То бе публикувано във Фейсбук страницата на дипломатическото представителство и обединява поздравленията на посланик Беа тен Тъшър, на кмета на Дордрехт Уолтър Колф, на Веско Ешкенази – концертмайстор на Кралския Консертхебау в Амстердам, на представители на големи нидерландски компании.

През май Община Варна подари на Дордрехт 20 храста от традиционната за България Роза Дамасцена. Те бяха засадени в Центъра за природа и образование за околната среда в Дордрехт от кмета на града Ваутер Колф и посланика на България в Нидерландия Константин Димитров. Цифрата на розите е символична и е свързана с 20-годишнината от подписването на споразумението за партньорство. Във Варна пък бе получено специално видео поздравление към жителите на Варна по случай 100 години от обявяването на града за курорт от кмета на Дордрехт. Видео обръщение по случай 20 годишното партньорство беше изпратено и от кмета Иван Портних.  На 25 юни диджеят от Нидерландия Робърт Никсън направи уникален концерт в Морската градина, съчетаващ в себе си ритмите на традиционната българска музика и звуците на съвременния електронен ритъм.

На следващия ден подобен концерт беше проведен и в Дордрехт, но с миксиране на електронна музика и мелодии на Бах. Концертите бяха част от ММФ "Варненско лято“ и "Бах Фестивал Дордрехт“. Предстои спортисти от нидерландския град да се включат в плувния маратон "Галата – Варна“, а през есента - да се проведе онлайн приятелски турнир по шахмат, с участието на спортни клубове от Варна и Дордрехт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1615) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: