Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Посланикът на Словашката република с публична лекция във ВСУ
Автор: Екип Varna24.bg 13:26 / 02.11.2016Коментари (0)965
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Кои са приоритетите на Словакия в рамките на председателството на Европейският съюз и какво е постигнато - това са темите на публичната лекция "Опитът на Словакия по време на председателството на ЕС" на Негово Превъзходителство г-н Мариян Якубоци - извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, която ще се проведе на 3 ноември(четвъртък) от 11:00 часа в Зала 3 на Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

 

Н. Пр. Мариан Якубоци е роден на 9 май 1970 г. в град Мартин. След като завършва Словашкия технически университет и Института по международни отношения към Юридическия факултет на университета "Коменски" в Братислава, започва работа в Министерството на външните работи на Словашката република. Занимава се основно с държавите от Източна Европа, Централна Азия и Южен Кавказ. В периода 1998-2002 г. е дипломат в посолството на Словакия в Москва. От 2005 до 2009 г. е заместник-посланик в посолството в Берлин. От април 2013 г. е извънреден и пълномощен посланик на Словакия в България.

 

На 1 юли 2016 година Словакия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. "Словашкото председателство дойде в момент, когато Европейският съюз е изправен пред няколко предизвикателства, които са тест за неговата устойчивост. Едно от тях е имиграционната вълна, която е изпит за способността ни да управляваме нашите граници така, че да успеем да поддържаме цялостта на Шенген и да намерим общо решение. Имаше терористични атаки, които ни напомниха, че в областта на сътрудничеството във вътрешната сигурност ние все още имаме резерви. Все още носим и последиците от икономическата и финансова криза и нашите икономики отбелязват крехък ръст. И към всичко това трябва да прибавим и резултата от референдума във Великобритания, където гражданите избраха възможността да напуснат ЕС. Така че ЕС е изправен пред нови предизвикателства. Но Словакия смята да даде на Европейския съюз нова енергия.", споделя посланик Якубоци.

Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите-членки на ЕС, на всеки шест месеца. През този шестмесечен период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета. Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени "тройки". Тази система е въведена с Договора от Лисабон през 2009 г. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма.

Председателството отговаря за това да насочва и стимулира работата на Съвета по законодателството на ЕС, да осигурява приемственост в изпълнението на програмата на ЕС, систематичност на законодателните процеси и сътрудничество между държавите членки. За тази цел председателството трябва да действа като честен и неутрален посредник.

В рамките на публичната си лекция посланик Якубоци ще сподели опита на страната си, малко повече от година преди България да поеме председателството на ЕС - на 1 януари 2018 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: