Последни подробности за взрива във Варна! Едното тяло е на Веселин, другото на съседка

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
10:34 / 16.01.2020
4541
Преди малко окръжният прокурор на Варна Красимир Конов даде брифинг с допълнителна информация за палежа в кв.“Владиславово“, предаде репортер на Varna24.bg. Ето какво каза той пред медиите:

"Разполагаме вече с яснота за взрива, за неговите характеристики, разполагаме и с косвени доказателства, които касаят самоличността на единия от загиналите. Установено по категоричен начин към момента е, че взривът е станал повод за последвалия пожар. Той е обемен взрив, характерен при наличие на висока концентрация на високозапалими вещества в затворени пространства.

В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самият взрив Веселин Димитров е закупил бензин около 30 литра и газ пропан бутан около 11 литра. По предварителни данни, с които разполагаме, с оглед апартамента, който той е обитавал, това количество е абсолютно достатъчно за създаване на необходимата концентрация на запалимо вещество. Разполагаме с доказателства, че преди взрива той е местил мебели в самото жилище, като според нас на този етап, по този начин е увеличил силата на ударната вълна, която се създава при взрива.

Действията по огледа продължават вече четвърти ден. В тях вземат участие специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е комплексна експертиза  в областта на химията и взривното дело.

Според специалистите към момента няма данни, които да насочат към използване на взривно вещество за причиняване на този взрив.

По отношение на останалите експертизи, мога да заявя, че са назначени две тройномедицински експертизи. За установяване на причината на смъртта на двамата души, които са намерени в апартаментите, за установяване на травматични увреждания, за кръвна група и пол.

Събрани са косвени доказателства, които могат с голяма степен на вероятност да посочат и кои са загиналите. Те сочат, че действително едното тяло е на Веселин Димитров, а другото на съседката, която е живяла до него.

В момента се извършва ДНК експертизата за установяване по категоричен начин на самоличността на намерените тела. Предполагаме, че утре вече ще имаме предварителни данни от тази експертиза.

Извършва се и пожаро-техническа експертиза, като целта е установяване на начина на възпламеняване на леснозапалимото вещество, което е било в жилището и дали не се касае все пак за късо съединение в инсталацията.

Няма данни за тероризъм, там дефиницията е съвсем друга“, каза прокурор Конов.

Той допълни още, че показания на свидетели, сред които и близки на Веселин Димитров,  установен човека, който последен е говорил с него.

"Ако трябва да вадим изводи за негови намерения от тези разговори, те биха били извадени от контекста на тези разговори. На последния разговор е бил спокоен, правил е планове за бъдещето. Уговорел е среща с негов приятел, при условие, че са живи и здрави. Ако доказателствата сочат, че Веселин е произвел взрива, тогава ще се потвърди, че всичко е било целенасочено. Намерени са вещи с миризма на бензин, както и свидетели, че той се е снабдил с това количество. Показанията сочат разнопосочни данни, от добър човек, до човек, склонен към физическо насилие", каза още Красимир Конов.

 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (47):
20.01.2021 Година след ужасяващата трагедия във "Владиславово" делото е приключено
23.03.2020 Духовници и миряни дариха 15 хил.лв. в помощ на пострадалите от взривения блок във "Владиславово“
18.02.2020 Седем апартамента във взривения вход на бл. 302 все още са празни
18.02.2020 Близки и съседи се сбогуват с баба Ивана, третата жертва на взрива в бл. 302 във "Владиславово"
16.02.2020 Почина възрастната жена, пострадала при взрива във Варна
13.02.2020 Пожарникарите, извадили 18 души от огнения ад в бл. 302: Не сме герои, да спасяваме хора е призванието ни!
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).