Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Поставиха хранилки и къщички за синигери по главните варненски булеварди
Автор: Екип Varna24.bg 17:19 / 09.11.2017Коментари (1)2984
©
Днес стартира инициативата на Организация на българските скаути с поставянето на хранилки и дървени къщички за синигери по главните варненски булеварди. Над 60 доброволци от организацията през целия зимен период ще следят хранилките да са винаги заредени със специално пригодена храна за диви птици, осигурена като дарение.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОБРОВОЛЧЕСКАТА ИНИЦИАТИВА:
Варненските кестени са в голяма опасност и с всяка изминала година се разболяват все повече. Всички от няколко години можем да видим как кестеновите дървета по централните варненски улици пожълтяват още в средата на лятото и листата им окапват много преди да дойде есента. Причината за това е един опасен вредител, наречен листоминиращ молец. Вредата, причинявана от гъсеничките на молеца, освен неприятното преждевременно окапване на листата се изразява в потискане на нормалната фотосинтеза на листата, съответно върху жизнеността на дърветата, до тяхното отслабване, правейки ги чувствителни на суша и студ, както и на заболявания.

За първи път листоминиращия молец е установен по дървета в Македония през 1970 г., там също са засегнати декоративни конски кестени, след това в Сърбия през 1987 г. и Австрия през 1989 г., откъдето се разпространява в повечето страни в Европа. Бързото разпръсване на молеца в Европа се дължи главно на транспорта. Автомобили, камиони, влакове и други превозни средства могат да носят възрастни и зимуващи какавиди в мъртви листа.

Доскоро специалистите смятаха, че ненаситното насекомо, няма естествени врагове, но се оказа, че големият и синият синигер похапват с удоволствие молеца и неговите ларви. Молецът е истински деликатес за синигерите. Птиците целенасочено търсят ларвите на молеца, за да хранят малките си. В периода, когато ги отглеждат, синигерите хващат до 500 ларви на молеца дневно. Установено е например, че само една двойка големи синигери заедно с техните малки от двете им люпила, изяждат за една година около 75 килограма вредни насекоми!

Птиците са безценни помощници в биологичната борба с вредните насекоми. Именно затова в рамките на инициативата "Да спасим кестените" искаме да информираме младите за проблема и за възможните решения и да започнем пилотно поставяне на къщички за птици и хранилки в короните на кестеновите дървета по улиците на Варна, с идеята , че ще предизвикаме и още много граждани да закупят/изработят къщички и хранилки. Синигерът е една от птиците, която приема доста радушно да се засели в изкуствено гнездо (къщичка), поставена от хората. В комбинация с изкуствено подхранване през зимата с хранилки за птици, вероятността синигерите да се заселят в короните на кестеновите дървета нараства многократно(иначе много от боледуващите кестени са разположени по главните булеварди на града, което не е най атрактивното място за малките птички). В зимните месеци естествените източници за храна на птиците силно намаляват и те лесно откриват поставените от човека хранилки и привикват да ги посещават. Хранилките се зареждат само през зимата. С идването на пролетта зареждането на хранилките се прекратява, но синигерите продължават да идват да търсят храна в клоните на кестените и там намират вместо поставеното от нас зърно -вредителя молец.

Какви са нашите цели?
- да спасим кестеновите дървета във Варна;
- да помогнем града ни да остане все така красив;
- да приучим по вече младежи към любов към природата и разбират процесите в нея;
- да създадем възможност за прилагане на биологичен метод за справяне с проблема;
- да информираме за съществуващия проблем и способстваме за повишаване на екологичната култура;
- да помогнем по-голям брой птички да преживеят през зимата;
- да привлечем доброволци и да повишим гражданското участие;
- да предизвикаме институциите да се заемат с проблема и да го разрешат(през пролетта е наложително да се поставят специални капани с феромони за улавяне на молците)

Представители на групата - Васил Ставрев, Калоян Василев, Константин Недев, Любомир Петров, и много доброволци от Организация на Българските скаути.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.12.2020 г.
0
 
 
Днес 18ти декември 2020г. хранилките са силно наклонени и вероятно без храна в тях
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: