Посвещават мобилна изложба на братя Шкорпил

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:27 / 17.11.2020
1470
През 2018 г. се навършиха 160 години от рождението на Хермин Шкорпил /1858-1923 г./, а през 2019 г. – 160 години от рождението на Карел Шкорпил /1859-1944 г.

Интересът към делото на братя Шкорпил и възможностите на съвременните компютърни технологии породиха идеята за създаването на културно-образователен продукт с новаторски характер – проект "БРАТЯ ШКОРПИЛ – ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ“. Проект за създаване на една интерактивна, модулна и преместваема експозиция - с използването на добавена реалност и мобилни устройства. Конфигурация, която ще бъде изградена от отделни модули под формата на куб, представляваща един вид портал към скрито виртуално съдържание. Съдържание, което по динамичен, достъпен и ефектен начин ще представя и популяризира неограничен брой снимки, карти, рисунки, текстове и документи, свързани с научната и обществената дейност на братя Шкорпил в България.    

Реализирането на този проект, обогатен в перспектива с нови творчески решения, ще даде важен принос за по-широкото популяризиране на заслугите на двамата братя, посветили целия си съзнателен живот на обновяващата се след Освобождението България.

Проектът е дело на Издателство ОНГЪЛ, инж. Петър Атанасов - IT специалист на Археологическия музей във Варна и Наталия Енева, автор на книгата "Чувство за историчност“, посветена на братя Шкорпил.

Физическото изражение на експозицията е преместваем куб, който чрез сканиране на QR кодове дава достъп до информацията, достъпна в сайта http://cubes.museumvarna.com. Тук е представена голяма част от богатото архивно наследство на братя Шкорпил, което се намира във Варненския археологически музей.

Освен това "БРАТЯ ШКОРПИЛ - ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ"  е достъпен и чрез мобилно приложение, което можете да инсталирате от GooglePlay.

Проектът "Братя Шкорпил - пазители на историческата памет“ е осъществен с финансовата подкрепа на фонд "Култура“ при Община Варна.

Виртуалната експозиция и информационният куб ще бъдат представени в Археологическия музей на Варна в близко бъдеще.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).