Потвърдиха ареста на разследвана за подбудителство за притежанието на наркотици за близо 2,5 млн. лв

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:47 / 28.11.2017
1674
Състав на Апелативен съд-Варна потвърди като законосъобразно определение на ОС - Разград от 16 ноември тази година, с което е бил потвърден ареста на Леман Якимова. 25-годишната жена е била привлечена като обвиняема през август затова, че в съучастие с Ивайло Иванов, тя като подбудител и помагач, а той като извършител, без надлежно разрешително държали с цел разпространение повече от 86 кг марихуана и амфетамини. Законът квалифицира това деяние като тежко, умишлено престъпление в особено големи размери - за близо 2 млн и 500 хиляди лева.

Пресслужбата на съда припомня, че Якимова е в ареста от 18 август тази година с определение на ОС - Разград. Два дни преди това, в Цар Калоян, при проверка на автовоз органите на реда открили в тайник множество пакети с марихуана и амфетамини. Иззетата дрога била 8,055 кг марихуана на стойност 48 330 лв и 78,650 кг амфетамини на стойност 2 359 500 лв. Общата стойност на конфискуваната дрога е 2 млн 407 830,00лв. Иванов, който е вторият обвиняаем по това досъдебно производство на ОД на МВР Разград лично е посочил на разследващите тайника в автомобила, където са намерени наркотиците, както и начина по който същият да бъде отворен.

Днес, при въззивната проверка на определението на съда в Разград, с което е била продължена мярката за неотклонение на обвиняемата, Варненският апелативен съд потвърди основанията на първата съдебна инстанция и остави без уважение жалбата на защитата й. Адвокатът намира, че тримесечният престой на младата жена в ареста не е целесъобразен, още повече, че разследващите не работили с нея.

Прокуратурата от своя страна не намира основания за изменение в по-лека на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемата, разследвана за тежко престъпление с изключително висока степен на обществена опасност. Разследването не е приключило, а срокът на следствените действия са удължени през октомври по предвидения от закона ред с още два месеца.

В своето определение Варненският апелативен съд записа, че споделя аргументите на първата съдебна инстанция, които се основават на събраните в при разследването доказателства. Както при първоначалното вземане на мярката, така и към настоящия момент няма доказателства, които да разколебаят обоснованото предположение, че Якимова е съпричастна към престъплението, за което е привлечена като обвиняема. Актуална все още е и опасността от укриване на обвиняемата, предвид наличните по делото данни за контакти и роднински връзки с лица от други европейски държави, както и данни за пътуванията й в чужбина. С оглед на количеството, вида и стойността на откритите наркотици, на характеристиката на задружната престъпна дейност, за която има данни, че е започнала много преди акцията по задържането на двамата обвиняеми, и за този съд продължава да е реална опасността Леман Якимова да извърши престъпление.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което се потвърждава ареста на Леман Якимова, привлечена като обвиняема затова, че в съучастие с Ивайло Иванов, тя като подбудител и помагач, а той като извършител, без надлежно разрешително държали с цел разпространение повече от 86 кг марихуана и амфетамини, на стойност близо 2 млн. и 500 хиляди лв е окончателно.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).