Пожарната във Варна със съвети за живеещите във високи жилищни сгради

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:17 / 16.01.2019
2525
Характерно за високите сгради е бързото развитие на пожара вертикално и голямо задимяване. Отделящите се димни газове запълват евакуационните изходи, асансьорните шахти, стълбищните клетки и др. Опасността от пожара за хората, намиращи се във високи сгради е увеличена, защото за разлика от сградите с нормална височина, евакуацията е затруднена, а също така е усложнена борбата с пламъците. 

Сградите  в зависимост от годината на построяване са оборудвани с незадимяеми стълбищни клетки със самозатварящи се врати, повишено налягане в тях, противопожарен водопровод с пожарни кранове и др. Нерядко се нарушават правилата за пожарна безопасност във високите сгради от самите живущи. Самоволно се блокират съществуващите пътища за евакуация, като стълбищните клетки и коридори често са затрупани с излишни неща. Други  нарушенията, които се срещат са необорудвани пожарни кранове и със спряно водоподаване до тях, нарушаване изправността/премахване/ на вратите отделящи стълбищната и др.

 РДПБЗН – Варна, обръща внимание на гражданите и председателите  (управителите) на етажната собственост, че сградите се поддържат съгласно изискванията на  Наредба № 8121з – 647/01.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.

Съгласно изискванията на наредбата е необходимо всички мерки за защита да се поддържат в изправно състояние, както и да спазват определени правила, а ето и някой от тях:

- Вътрешните пожарни кранове трябва да са оборудвани с шлангове и струйници, като им е осигурено необходимото налягане и дебит. 

- Вратите отделящи стълбищната клетка и системите за повишено налягане в тях/вентилационни инсталации/ е необходимо да се поддържат и проверяват за тяхната изправност. 

-  Не се разрешава заключване ( блокиране в затворено положение) на вратите по пътя за евакуация.

- Не се допуска поставянето на материали и оборудване или изграждане на други препятствия в коридорите и стълбищата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).