Правителството отпусна 1,1 милион лева за ремонта на "Академик"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:41 / 23.11.2016
2568
На Института по океанология към БАН се предоставят 1,1 млн. лв. за финансиране на дейности за завършване на ремонта на научно-изследователския кораб "Академик". 

Научноизследователският кораб "Академик" се нуждае от спешен ремонт, алармираха преди време от Института по океанология във Варна. Ако ремонтът не бъде осъществен до края на юли, учените няма да могат да изпълнят международните си ангажименти, свързани с наблюдение на Черно море, съобщи тогава директорът на института професор Веселин Пейчев.

"След това корабът застава на кея, не може повече да плава, но тъй както застава на кея разходите си текат, тъй като съгласно нормативните документи той трябва да има екипаж, екипажът получава заплати, плащат се кейови такси, вода, ток, спасителни средства. Всички тези разходи си продължават. По ремонтна ведомост - около един милион и сто хиляди лева. За съжаление БАН ги няма тези пари, тъй като бюджетната субсидия за тази година е недостатъчна. 

От отделните министерства също имаше изявления: на министър Меглена Кунева, на министър Ивелина Василева, че самите министерства също не разполагат с такива средства, въпреки че те ни помагат с всичко, с което могат. 

Единствената надежда е решение на МС за целево финансиране за ремонта на кораба", сподели проф. Пейчев.

В писмо до правителството, подписано от областния управител на Варна и от кмета на града, от ръководството на института настояват средствата за ремонта да бъдат отпуснати целево от държавния бюджет.

Ето, че това вече е факт. 

"Академик" е единственият български научно-изследователски кораб, който все още е в експлоатация

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).