Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Правната комисия във Варна одобри промените за данъците на колите
Автор: Екип Varna24.bg 16:02 / 24.01.2019Коментари (2)5724
© Varna24.bg
Правната комисия към Общински съвет – Варна одобри промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци в частта й за налога върху превозните средства. Поправките се правят заради въведената от законодателя нова концепция за определяне на този данък. За да влязат в сила, промените трябва да бъдат одобрени от местния парламент. Налогът за автомобилите вече ще се определя по нова формула, която включва два компонента: имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният – екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което той причинява.

В наредбата са включени шест диапазона на мощности на автомобили. Двата досегашни диапазона до 37 kW и до 55 kW се обединяват в един – до 55 kW, като се включват и два нови към съществуващите в закона размери по отношение на най-мощните автомобили, а именно: над 150 kW до 245 kW включително, и над 245 kW.

Коефициентът за година на производство е диференциран по години, като е направена промяна спрямо действащите до сега в Закона местни данъци и такси коефициенти. На Общинските съвети не се предоставя възможност да определят размерите на тези коефициенти, а те остават съгласно закона.

В основата на промените е екологичният компонент. Той ще осигури данъчно облекчение за собствениците на коли, съответстващи на екологични стандарти "Евро 4". Налогът ще се увеличи за автомобили със сертификат под "Евро 4" или несъответстващи на екологична категория. Тези екологични коефициенти заменят облекчението за действащо катализаторно устройство.

Вече няма да се прилага досега действащата граница от 74 kw за ползване на данъчни облекчения – с коефициента за екологична категория се дава възможност на собствениците да плащат по-нисък налог за автомобили с категория равна на или по-висока от "Евро 4“, независимо от мощността им. По този начин всички собственици на леки автомобили ще имат възможност да ползват данъчни преференции, в случай че притежаваните превозни средства отговарят на по-високи екологични стандарти.

На днешното си заседание съветниците от правната комисия одобриха също промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Варна, предвиждащи актуализация на цените за входни билети в зоопарка.

Билетът за деца от 3 до 7 години ще струва 1 лв., а за ученици от 7 до 18 г. и за пенсионери – 2 лв. Възрастните ще плащат по 3 лв. Пакетният билет за семейство с деца до 18 г. ще е на цена от 6 лв. Груповите посещения на деца и пенсионери над 15 души ще бъде 1 лев на човек. За контактната зона, в която посетителите общуват с животни, ще се плаща по 2 лв. за 10 минути. Входът за деца под 3-годишна възраст остава безплатен.

Предстои поправките в двете наредби да бъдат разгледани и от ПК "Финанси и бюджет“, преди да бъдат окончателно приети от Общинския съвет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.01.2019 г.
0
 
 
Най-накрая!Само в България се стимулираше да си купиш 20 годишна кола.Не само ти беше по еФтина,но и данъците и бяха смешни.Сега нещата стават логични.И не става дума само за чистия въздух.По новия автомобил е по сигурен.Просто хората трябва да се замислят,когато избират кола.Следваща стъпка трябва да бъде да се забрани вноса на коли над 15 години.
Aнонимен
на 25.01.2019 г.
0
 
 
Избори наближават , измекяри.Ще си търсите май ново топло местенце.Внимавайте.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: