Правят нов мемориален парк за тленните останки на руски войни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:00 / 22.07.2008
985
Областният управител Христо Контров прие днес генералния консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов. В рамките на работната среща бяха обсъдени темите за добрите бизнес отношения между Русия и България, възможностите за развитие на целогодишни комуникационни връзки, както и нарастващия брой на руските туристи по Черноморието.

Областният управител представи предложението си за препогребване на костите на загинали руски воини във войните 1828 - 1830 година. В момента те временно са намерили приют на територията на Парк-музей "Владислав Варненчик".

Христо Контров сподели и идеята тленните останки да бъдат събрани в нов мемориален парк, който според предложение от кмета на "Владислав Варненчик" Добромир Джиков ще бъде изграден на територията на района в местност "Терасите". Там се намира недействащ към момента гробищен парк, надгробните знаци са трудно откриваеми, а голяма част от тленните останки са преместени в други гробища. Функционирал е от основаването на село Владиславово през 1879 година и се е използвал до 1960 година. В него освен жители на селото в обща градска могила са погребани 50 руски воини. По-късно изграденият върху могилата паметник е преместен в близост до църквата "Свети Димитър", където се намира и до днес.

Предстои съгласуване с генералното консулство на Руската федерация, за да може да се пристъпи към по-нататъшни действия относно предложението за препогребване.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...
Честито на варненци! Новата автогара в града отвори врати
Сигнал до Varna24.bg: Това е изключително опасно във Варна, липсв...
Вижте какъв гигант ще изникне скоро в центъра на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).