Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Правят огради на двете дерета в "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 13:18 / 10.07.2014Коментари (0)1972
© Varna24.bg
Все още не е ясен окончателният размер на щетите от бедствието в квартал "Аспарухово", тъй като продължават аварийните дейности. Бедственото положение в района остава поне до края на седмицата, като тепърва ще бъдат актувани всички извършени дейности и ще се представят на междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Това заяви в предаването "Зала Пленарна" по Дарик зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев.

"Към момента аварийно-спасителните дейности са за около 1 850 000 лв., които са подадени към междуведомствената комисия. Прогнозно ще са необходими още 1 750 000 лв. Все още няма заседание на комисията, на което ще се разглеждат и другите засегнати региони в страната. Надяваме се, че Варна ще получи добра оценка по отношение на аварийните дейности и възстановителните такива", коментира Пейчев.

Той сподели, че за възстановяване на инфраструктурата в квартала ще са необходими между 19 и 20 млн. лв. Разпоредена е актуализация на проектите за двете дерета източно и западно от "Аспарухово". За изпълнението им ще са нужни от 5 до 8 млн. лв.

Кризисният щаб е взел решение да се направят огради на двете дерета, които да ограничат достъпа на хора, като целта е районът да стане по-безопасен. Оградите са необходими и за да се спре изхвърлянето на нови боклучи в деретата, каквито случаи има в последните седмици.

"Актуализират се проектите, прави се геодезическо заснемане, за да стане ясно откъде ще мине корекцията. Цифрите също се актуализират, за да се види каква ще е стойността на изграждането им. Проектите са тежки, защото деретата преминават през централната част на "Аспарухово"- източното дере минава точно през центъра. Трябва да се направи в бетон, да се скосят стените, за да може да се почиства. Трябва да се направи грамотно и привлекателно, за да е уютно за живеещите и да не създава проблеми на инфпаструктурата", коментира Пейчев.

По думите на зам.-кмета източното дере в квартала е почти почистено, а за почистването на западното работят служителите на Агенцията по горите.

Зам.-кметът информира, че до момента са направени предварителни протоколи и оценка на щетите на 116 домакинства, като са им заплатени по 500 лв. помощ. Къщите, които са определени като пострадали, са 404, като до вчера 196 са получили помощ от по 300 лв. Още 50 декларации са подадени вчера, които ще бъдат проверени от комисиите.

Пейчев сподели, че всички фирми, които са чистили в "Аспарухово" в първите 2-3 дена, са били на доброволен принцип. На по-късен етап общината е започнала да актува извършените дейности и ще заплати на фирмите, които са работили.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: