Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Правят профилактика на градския часовник във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 11.11.2022Коментари (0)1077
©
В неделя и понеделник градският часовник във Варна временно няма да работи, заради профилактика на механизмите. Това съобщи Християн Тилкиян, който поддържа градския часовник във Варна, предаде репортер на "Фокус“.  След профилактиката, часовникът ще си заработи нормално, така как го прави повече от век.

И малко информация за варненския часовник *:

Часовниковата кула и зала "Съединение" са построени в края на 1889 г. след взето решение на общинския съвет при първия кметски мандат на Кръстьо Мирски. Планът е изготвен от градския инженер Сава Димитриевич, който проектира 24 метрова кула, за нуждите на наблюдателница на Пожарната команда. През 1891г. е монтиран закупения от чужбина часовников механизъм и кулата окончателно променя предназначението си.

За подръжката на часовниковия механизъм от монтирането му се грижи известния варненски общественик Отон Иванов. След неговата кончина през 1932 г. грижите са поети от сина му – Иван Отонов. Часовниковата кула се извисява с купол, увенчан с осмоъгълна камбанария, отворена от четирите си страни. Камбанарията завършва с висок шпил.

Със своеобразната си архитектура, разчупен обем и височина градският часовник е туристическа забележителност и един от акцентите в градското ядро. Заедно с часовниковата кула е построена зала "Съединение". До построяването й малкото културни прояви се провеждали в салоните на конака, турските казарми и т.нар. зала "Конкордия", която се намирала в частния дом на търговеца Паруш Георгиев на ул. "Хан Крум". При пожар къщата изгаря и спешно се налага да се построи градска зала, която е проектирана от арменския архитект Кюрегян, който живее и работи в Цариград. Открита е в края на 1890 г. с гастролирането на софийската драматична трупа "Основа".

От архитектурна гледна точка интерес представлява източната фасада, изградена в духа на италианския ренесанс, с богат примес на елементи от арменската архитектура, което й придава особен чар. Залата се използва за сказки, чествания, балове, както и като театрален салон.

От 1909 г. в нея се прожектират филми. През 1914 г., когато е открита дизеловата електроцентрала, е електрифицирана. След направено преустройство, от 12.ІХ.1921 г. залата става общински театър. На 9.ХІІ.1934 г. тук е открито Радио Варна. През 1965 г. по проект на арх. Камен Горанов залата е преустроена основно и става филиал на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" под името "Варненска комуна". Сегашния вид добива през 2007 г., когато в северната част е направена пристройка по проект на арх. Димитър Стефанов, в която е поместено входното пространство и сладкарница. От своето построяване до днес градският часовник и зала "Съединение" са емблема на града.

*Информацията е предоставена от Visit Varna








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: