Празникът на добруджанското вино 2016 очаква рекорден брой участници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:19 / 05.02.2016
772
През февруари - месецът на покровителя на лозята Трифон Зарезан, Мол Варна за четвърта поредна година ще събере майсторите и почитателите на домашното добруджанско вино. 

На 7 февруари, неделя, от 12:00 часа, Празникът на добруджанското вино ще събере на Пазара на Мол Варна самодейни състави от Варна, Добрич и Силистра, които ще представят регионите си с домашно вино и фолклорна програма.

Организаторите на събитието от "Добруджанска Зимница" отново са подготвили за винопроизводителите два конкурса - за вина от типични за региона на Добруджа сортове и за вина от европейски сортове грозде. В състезанието могат да се включат не само читалищните колективи, но и индивидуални производители. Качествата на техните вина ще бъдат оценявани от компетентно жури, а за най-добрите ще има грамоти и награди. 

Очаква се Празникът на добруджанското вино 2016 да събере рекорден брой участници. За него в Мол Варна отново ще пристигнат изпълнители и винопроизводители от три области. Очаквано, най-силно ще бъде "варненското" присъствие - с представители на Девня и селата Кипра, Константиново, Ботево, Левски, Изгрев и Комарево. Честта на Добричко ще защитават самодейците от Балчик и Крапец, а екипът на читалището от тутраканското село Нова Черна, област Силистра, ще представи на гостите на тържеството уникални етнографски експонати, с които навремето са се обработвали лозята.

Както винаги, Празникът на добруджанското вино ще бъде съпътстван от пъстра фолклорна програма, автентични народни песни и обичаи за лозята и виното, живи етнографски кътове, анимация с участниците и публиката и, естествено, с дегустации на вината от реколта 2016. Съпътстващата изложба-базар "Зимна трапеза" ще даде възможност гостите на тържеството да опитат традиционни домашни ястия от трапезата за Трифон Зарезан - погачи, обредни пити, предястия и ястия, мезета, домашни сирена и др., както и домашно вино.

Събитието се реализира с подкрепата на Българската асоциация на професионалните сомелиери, а входът за Празника на добруджанското вино е с вход свободен. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).