Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Празнуват военните моряци от фрегата "Смели"
Автор: Екип Varna24.bg 13:08 / 23.12.2022Коментари (0)776
© ВМС
На 22 декември се навършват 33 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на фрегата "Смели" от състава на Първи дивизион патрулни кораби. Годишнината беше отбелязана с тържествен ритуал във Военноморска база - Варна, където е дислоциран дивизионът, който е част от Флотилия бойни и спомагателни кораби.

"Смели" е първата българска фрегата, влязла в състава на Военноморските сили на Република България, заменила стражевите кораби от проект 50, съобщиха от пресцентъра на ВМС.

Службата на кораба преминава под мотото "първи" не само заради това, че е първият кораб от този клас, приет на въоръжение, но и поради множеството инициативи и събития, осъществени за първи път в историята на ВМС от фрегата "Смели". Такива са първото участие на български военен кораб в учение с кораби на държави членки на НАТО, първата задгранична визита в страни членки на Алианса след демократичните промени у нас, първото използване на тактическите публикации на НАТО за управление на силите на море. Той е първият български кораб участвал в Черноморската група за военноморско сътрудничество BLACKSEAFOR и първият военен кораб от ВМС, провел стрелба със стационарен зенитно-ракетен комплекс.

Корабът осъществява първото българско участие във военноморска операция на НАТО - "ACTIVE ENDEAVOUR“ през 2004 г., както и много други събития, които го превръщат в първопроходец на интеграцията на въоръжените ни сили в Северноатлантическия пакт.

През последното десетилетие фрегата "Смели" участва в редица национални и международни военноморски учения - ежегодните военноморски учения с международно участие "Бриз", противоподводните учения на ВМС на Република Румъния "Sea Shield" през 2017 и 2021 г, учения от типа PASSEX  с кораби на съюзни държави.

През 2020 г. и 2021 г. беше включен в състава на Втора постоянна военноморска група на НАТО и в операцията за морска сигурност "Sea Guardian" в Средиземнно море.

По случай празника бяха наградени военнослужещи от екипажа на кораба, постигнали високи резултати в подготовката през годината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: