Пребиха активист, обявил се против застрояването на Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
09:13 / 25.04.2012
2383
Вчера следобед Кънчо Бонев, зам.-председател на Обединено гражданско сдружение, което се обявява против проекта за застрояване на Морската градина във Варна, е бил бит с юмруци от охранители, след което е арестуван - съобщи за Биволъ арх. Калина Павлова, която е придружавала пострадалия. Инцидентът е станал в административна сграда в центъра на Варна, в която се помещават институции на държавната администрация. "Положението на Бонев е критично, той е пенсионер и в момента е на обстоен преглед в болница "Света Ана". Възможно е да има тежки вътрешни разкъсвания", съобщиха негови колеги около 17.30 ч.

Кънчо Бонев е решил да посети Службата по геодезия, картография и кадастър /СГКК/, за да поиска документи по силата на ЗДОИ. Информацията е касаела обстоятелства, около скандалната продажба без търг на Алея Първа в Морската градина на Варна на групировката ТИМ. Гражданинът е попълнил протокол, според изискванията на закона, но документът не е бил подписан от директорката Красимира Божкова. След отказа, Бонев е тръгнал да излиза, след като е взел със себе си попълнения протокол. Тогава Красимира Божкова e заповядала на охранителя Вълю Колев да изземе от гражданина двустранния протокол по чл.35 ал.2 от ЗДОИ, разказаха за Биволъ негови близки. Според тях, охранителят е нанесъл многобройни юмручни удари на Кънчо Бонев и е разкървавил лицето му, за да му изземе чантата, където се намирал въпросният, неподписан от началничката, документ. Явно целта е да не бъде уличена служителката, че е отказала да предостави информацията, която уж вече самата тя била разрешила за предоставяне. Окървавен и замаян, 63 г. Бонев е потърсил веднага защита във ІІ РПУ Варна, но там вместо биячът да бъде обвинен за престъпление по чл.143 ал.2 във връзка със чл.142 ал.2 т.6 от НК, неясен засега прокурор е наредил да арестуват пострадалия, който освен това е представител и на обществеността. Според този член от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, когато лице, занимаващо се с охранителна дейност, принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила. Това вероятно не се зачита от Полицията и прокуратурата в България.

Пребитият Бонев е бил задържан в РПУ да пише обяснения, а биячите му са били освободени. Полицаите не са му разрешили да се подложи на преглед, за да си извади веднага медицинско удостоверение. Отказана и спешна медицинска помощ, което силно е влошило състоянието на възрастния човек. Не му е било позволено и да се обади на адвокат. Въпреки това на место е пристигнал близък юрист на Бонев, който е бил известен за инцидента от арх.Павлова. Към 15,30 ч адвокатът е видял да отвеждат Кънчо Бонев с кола на Спешна помощ и белезници на ръцете, но без да му разрешат да разговаря с него.

Припомняме, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър е институцията, която първа престава да смята Алея първа за част от Морската градина на Варна и за непродаваема изключителна държавна собственост. Скоро след това земята бе преактувана в частна държавна собственост, за да бъде продадена на безценица и обявена за собственост на всемогъщия ТИМ.

Интересна подробност е, че СГКК се намира на 6-я етаж в същата сграда, в която на 5-я етаж се помещава и "ТПО Варна ЦППБО" ЕООД, което е 100% собственост на "Холдин Варна" АД и от дълги години изготвя ОУП на Варна. Съпругът пък на Красимира Божкова е геодезистът Живко Кателиев, обслужващ "Холдин Варна" АД по преписките им за Алея първа в Кадастъра.

Само преди няколко дни френският и немският посланик бяха във Варна и се срещнаха с граждански активисти от сдруженията против проекта "Алея Първа" осъществяван от групировката ТИМ с протекциите на държавата.

"С моя германски колега чухме, че в града има сериозен дебат около проблеми, свързани с парка , каза френския дипломат. Морската градина е предимство за Варна. Градът носи духа на Ривиерата , на т.нар. "Бел епок" и паркът е част от този дух. По тази причина засегнахме пред кмета на града темата, че ще е жалко ако не се направи всичко възможно за запазването й" - каза френският посланик Филип Отие на пресконференция на 20 юни, цитиран от Дневник. Засега няма никаква реакция на българските власти на това деликатно напомняне, че случаят внимателно се следи в Европа.

Източник: Биволъ


Виж коментарите (6)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).