Предадоха на съд жена за неправомерно усвояване на над 140 000 лева данъчен кредит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:41 / 15.06.2021
1392
По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна за избягване установяването или плащането на данъчни задължения чрез потвърждаване неистини или затаяване на такива в подадена декларация и приспадане на неследващ данъчен кредит в особено големи размери, съдът призна 47-годишната Н.Ч. за виновна, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура-Варна. Подсъдимата призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и заяви, че желае делото срещу нея да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета. След като взе това предвид, съдът постанови присъда от 3 години "лишаване от свобода“, чието изтърпяване се отлага с 5 години изпитателен срок.

В хода на разследването по случая било установено, че Н.Ч., разполагайки с правомощията на управляваща две фирми, в края на 2014 година подала пред ТД на НАП - Варна, справка - декларация по ЗДДС за приспадне на неследващ се данъчен кредит. Неправомерно използвания от подсъдимата данъчен кредит бил в размер на 144 500 лева /сто четиридесет и четири хиляди и петстотин лева/.

Схемата, която използвала 47-годишната жена, включвала договор с китайска фирма превозвач/спедитор за възлагане на маркетингово проучване с цел навлизане на българския пазар. По време на ревизията, назначена през януари 2015 година, било установено, че китайско дружество с наименование като посоченото в договора не се открива, нямало представителство у нас и липсвали данни къде, как и от кого бил подписан представения от обвиняемата договор, който носел само нейните подпис и печат. Не били представени и доказателства относно приемането на възложеното проучване от китайска страна, нямало данни и за извършено плащане във връзка с това от страна на китайското дружество.

Недоказаната доставка, каквато била тази по предоставените фактури, макар да била документално оформена и надлежно отразена в счетоводството на ревизираното лице, не пораждала права за данъчно задълженото лице, както по отношение на косвените, така и по отношение на преките данъци.

Решението на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).