Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Преди 75 г. от този свят си отива архитектът-аристократ Дабко Дабков, създателят на "Стара Варна"
Автор: Пламена Николова 17:34 / 08.04.2020Коментари (0)5528
© Фейсбук
На 8 април 1945 г., преди 75 г,. от този свят си отива архитектът-аристократ Дабко Дабков – създателят на "Стара Варна“. Зе него разказва Християн Облаков, изследовател на историята и архитектурата на стара Варна.

Арх. Дабко Петров Дабков е едно от големите имена в архитектурно-строителното минало на Варна. Роден е на 21 януари 1875г. в Трявна. Още като дете пристига във Варна, където учи в Мъжката гимназия "Фердинанд І". Висше академично образование завършва с отличие в Мюнхен, Германия през 1899г. Завръщайки се в България, арх. Дабков става част от плеядата архитекти и инженери, които привнасят достиженията на европейската архитектурна традиция, спомагаща за изграждането на новия модерен облик на Варна.

В творчеството на арх. Дабков преобладават елементи от различни стилове и направления – необарок, неоренесанс, сецесион, ар деко и пр. За периода до 1941г. той оставя на поколенията над 350 сгради, за жалост към днешна дата част от тях не съществуват, поради редица причини. Сред забележителните осъществени и съхранени архитектурни проекти на Дабко Дабков могат да се посочат Аквариумът, гранд хотелите Лондон и Мусала, Щабът на ВМС (съвместен проект с арх. Стефан Венедикт Попов), първата жилищна кооперация във Варна и още редица други.

Арх. Дабков взима активно участие в изграждането и завършва в настоящия вид зданията на Търговското училище /днес Икономически университет/ и Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Освен като висок професионалист Дабко Дабков е сред изявените общественици на Варна – участва в различни благотворителни изяви, Ротари клуб и на два пъти е избиран за общински съветник. Съучредител е на Варненската Техническа Дружба, клон на БИАД (Българско инжинерно-архитектурно дружество), а също така участва и в комитета "Българско Възраждане", който осъществява забележителния проект "Алея на Българското Възраждане" в Морската градина.

На 30 април 1906 г. арх. Дабко Дабков се жени за Анна Стойкова Йорданова (1885-1970 г.), дъщеря на известния военен лекар д-р Стойко Йорданов и Иванка Бърнева Радева, която от своя страна е племенница на братята Никола и Сава Георгиевич, най-щедрите дарители за построяването на първото българско училище във Варна през 1865 г. От брака на Дабко и Анна Дабкови се раждат две дъщери – Иванка (1908-1973 г.) и Гинка (1920-1985 г.). Семейството живее в собствения си дом във Варна на ул. "Плевенска".

Дабко Дабков взема участие във всички войни за Национално обединение (1912-1918г.). Включен е в състава на Осми Приморски полк. През Балканските войни той се сражава край Бунар Хисар, а през Първата световна война в Южна Добруджа (1916г.) и на Южния фронт (1917-18г.). Започва военната си кариера с чин поручик, а в края на войната арх. Дабков е с чин капитан и е носител на редица ордени и военни отличия.

След 1918 г. арх. Дабков се завръща във Варна и възобновява строителната си практика. Съставя проекти за редица изключителни частни домове и обществени сгради. Голяма част от тях са декларирани недвижими културни ценности. През 1941 г. архитектът се оттегля от професионалната си дейност на заслужена почивка сред семейството си. Ползва се с изключителен авторитет и почит сред съгражданите си.

За съжаление, след политическите промени в България, настъпили на 9 септември 1944г., семейство Дабкови преживява тежък период. Отнема се почти цялото им имущество, самият арх. Дабков е разследван от новата власт и е обявен за "враг на народа". Именно това унижение след един достоен живот, не успява да преживее варненският архитект. На 8 април 1945г. Дабко Дабков умира на 70-годишна възраст. Стотици варненци се събират за последно сбогом в Централните гробища. А днес името на този бележит варненец постепенно започва да се откроява от дълбоката сянка на забвението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: