Предимствата да заменим автомобила с велосипеда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:00 / 14.04.2015
2615
Бъди здрав: Карай колело! Какво е велосипедът за мъжете и жените?

Първо няколко прости факта:
Всеки излишен час, прекаран в автомобила повишава риска от затлъстяване с 6%. Човек сваля 6 излишни килограма само за първата година след като е започнал редовно да кара колело.
Достатъчни са 3 часа колоездене на седмица, за да намалее рискът от болести на сърцето.

В зависимост от теглото си вие можете да свалите между 155 (за 50 кг) и 315 калории (за 100 кг) за 30 минути каране на велосипед.

Хората, които карат колело, имат по-добро кръвно налягане, по-оптимални нива на инсулина и триглициридите в кръвта. Колоездачите до един отчитат, че здравето им се е подобрило след като са се заели с велоразходки. Те по-малко се изморяват и по-лесно заспиват. Веломаниаците са здрави, уверени в силите си и по-устойчиви на стрес.

За жените
Според лекарите велосипедът е спорт особено подходящ за жените, защото те имат по-пригодено за него тяло от мъжете: широки бедра и тесни рамене.

При всички положения, обаче, карането на велосипед може да донесе на женския организъм огромна полза:
Разбира се, на първо място е хубавата фигура - колоезденето е чудесна тренировка, която укрепва мускулите, стяга тялото и прави сърцето по-издържливо. Според повечето треньори по фитнес, велосипедната разходка е един от най-добрите варианти за аеробна тренировка на жените. Карането на колело повишава общата издържливост на организма.

Велосипедът подобрява координацията и сръчността.
Според някои лекари велоразходката е успешна профилактика и начин за лечение на варикозни вени. Тя подобрява кръвообращението в цялото тяло и затова е отлична профилактика срещу вегетативна дистония. Карането на колело е истински подарък за здравето на нервната система.

За мъжете
Статистически е доказано, че колоезденето увеличава продължителността на живота поне с 5 години. Като се има предвид, че жените живеят по-дълго от мъжете, този показател дава сериозни основания за оптимизъм на по-силната половина от човечеството.

Постоянното натоварване при колоездене се отразява положително на сърдечно-съдовата система, което значи, че трудно може да се измисли по-добра защита срещу инфаркт.
Карането на колело не просто укрепва мускулите на краката, но и изисква натоварване на всичките им части - стъпало, подбедрица, бедра, седалище.

Превозното средство, за което говорим, е незаменимо срещу болки в гърба. Мускулатурата на гърба е под напрежение на седалката и това стабилизира корпуса на тялото.
Велосипедът е незаменим за повишаване на имунитета и закаляване.

Карането му успокоява нервите, стабилизира емоциите и води до изблик на ендорфин - хормона на щастието. Издържливостта е важно качество за мъжете, а велосипедът е прекрасна възможност тя да бъде развита.

Многобройни изследвания са доказали, че работниците и служителите, които идват на работа с колело, боледуват много по-рядко.


Виж коментарите (3)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).