Предизвикателството: С велосипед в града

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:07 / 18.05.2015
3177
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Как се кара колело в града? Какви са ползите от велосипеда? Как да го изберем и да се грижим за него? Къде да караме безопасно? Това обясняваха в неделя професионални инструктори и колоездачи пред Морско казино. Така Варна отбеляза Деня на предизвикателството.

Инструктори от Велоклуб "Устрем" споделиха своя опит, говориха за предимствата и добрите практики, свързани с велосипедния транспорт.

Акцент бяха здравословните и екологични ползи от колоезденето, но сериозно внимание беше отделено и на правилата в Закона за движение по пътищата - какви права, но и какви задължения имат колоездачите на пътя. И още: Какво печелим, ако заменим личния автомобил с велосипед? Колко струва екологичното и здравословно придвижване из града? Колко време ще спестим, ако пътуваме до офиса на 2 колела?

Практичните съвети бяха комбинирани с практически занимания и демонстрации за това как да караме велосипед безопасно, удобно и приятно в града.

Най-многобройни бяха въпросите около новите велоалеи, които се изграждат в момента във Варна. Откъде ще минават: От Владиславово до Техническия университет и Почивка, от Двете кули до Катедралата - общо 14,5 км. Ще бъдат ли свързани помежду си: Да, по ул. "Бенковска" и в района на "Нептун" със сега съществуващата велоалея до Морската градина (1,8 км). Ще бъдат ли обезопасени? Как ще бъдат маркирани? Каква ще е настилката? Къде ще са местата за "паркиране" на велосипеди"? Ще има ли възможност за наемане на колело?

Заедно с участниците в Деня на велосипедното предизвикателство, инструкторите разиграха примерни маршрути за придвижване с колело между основни точки в града. Набелязаха основните препятствия по пътя, изискванията за издържливост и колоездачни умения за всяко от трасетата.

Опитът на момчетата и момичетата от велоклуб "Устрем" беше безценен и по отношение на избора на подходящото колело, нужната за него поддръжка, настройването му, както и за най-добрите екипировка и аксесоари.

Друга презентация беше посветена на техниката на каране и най-често допусканите грешки. Специално упражнение беше посветено на работата със скоростите, на безопасното спиране и завиване, както и на това как да се преодоляват препятствия и хлъзгави участъци.

Дамите, приели предизвикателството на карат велосипед в града, бяха особено любопитни по темата за каските - задължителни ли са, какви могат да бъдат и как се слагат.

Всички участници получиха сертификати за участие в открития велосеминар и тематични сувенири.

Събитието е част от проект "Интегриран градски транспорт на Варна", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. и държавния бюджет на Република България.


Виж коментарите (1)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).