Предлагат I ЕГ – Варна отново да носи името на цар Калоян

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:57 / 24.03.2010
1475
Варненската I ЕГ да бъде именувана „Цар Калоян", ще предложи бившият областен управител и председател на инициативния комитет по издигането на царския паметник адм. Христо Контров. Ще предложим някоя от варненските гимназии да носи името на българския владетел, а като наследник на Първа мъжка гимназия, която някога се е казвала именно по този начин, най-логично би било това да бъде I ЕГ, коментира адм. Контров, който с още двама свои колеги от инициативния комитет - кап. I ранг доц. д-р Асен Кожухаров и историкът доктор на науките Калин Тодоров - поднесоха цветя пред конния паметник, отбелязвайки по този начин паметната дата 24 март.

Адм. Христо Контров заяви още, че за следващия 24 март инициативният комитет ще организира мероприятие за отбелязването на 810-годишнината от паметното събитие - окончателното отвоюване на морската столица от Византия и връщането на важния пристанищен град обратно в пределите на българската държава. Публичните и граждански чествания се проверяват първо за актуалност, а след това и за своето значение, посочи от своя страна зам.-председателят на ИК д-р Калин Тодоров. Честването на 24 март 1201 г. по думите му е актуално за жителите на Варна като граждани на Р България, тъй като от тази дата до наши дни съдбата на града е неразривно свързана с българската държавност.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна даде старт на туристическия сезон с грандиозен концерт
Предупреждение: Язовир "Елешница" няма да може да удържи водата п...
Варненци изпращат седмицата с облачно време
ФКЦ-Варна с нов директор и ново име
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).