Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предлагат да се изгради централен пешеходен ринг във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:51 / 05.03.2012Коментари (1)1965
©
Днес, на открита среща в зала "Пленарна" на община Варна, представители на бизнеса и медиите бяха запознати с параметрите на подписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка - като управляваща Холдинговия фонд по инициативата JESSICA (Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони) за България, и Регионалния фонд за градско развитие АД (РФГР) - с водещ акционер Societe Generale Експресбанк и акционери финансова компания Елана и Balkan Advisors.

Това е последната подобна среща от шестте планирани, които министерството и фондът организираха за обмяна на информация и по-детайлно запознаване със спецификите, произлезли от гореспоменатото споразумение. По силата му РФГР АД получава мандат за управление на 36,9 млн. лева от ресурса на Холдинговия фонд, а водещият партньор във фонда - Societe Generale Експресбанк, поема ангажимент да съфинансира проектите на фонда с двойно по-голяма сума - 73,8 млн.лв. Така до средата на 2015 г. ще бъдат инвестирани общо над 110 млн. лева в проекти за устойчиво градско развитие.

На събитието присъстваха зам.-кметът на община Варна - арх. Димитър Николов, Иван Попов - началник отдел "Програмиране, оценка информация и публичност" в главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Мартин Заимов - Председател на СД и изпълнителен директор на "Регионален фонд за градско развитие" АД, Йордан Йорданов - управляващ директор на "Регионален фонд за градско развитие" АД и Филип Лот - главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк.

РФГР ще финансира проекти на общини, частни инвеститори и публично-частни партньорства, в шестте големи града на България - Бургас, Варна, Русе, Плевен, Пловдив и Стара Загора, основно чрез заеми, но в някои случаи и чрез дялово участие. Фондът ще инвестира в разнообразни проекти, които имат потенциал да облагородят и осъвременят градската среда, като например: социална инфраструктура, проекти за подобряване на физическата среда и превенция на риска, системи за устойчива градска мобилност и др.

По повод събитието, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подчерта: "Въпреки че тази инициатива е нова за България, като подход и механизъм за публични инвестиции, с последователните усилия на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, страната ни е в първата вълна страни членки, които ефективно изпълняват JESSICA.

Искам да ви уверя, че успехът на инициативата JESSICA зависи в най-голяма степен от партньорството, от съвместното сътрудничество на общините и бизнеса, и в тази връзка ще получите надеждно партньорство в лицето на Фонда за градско развитие и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. "

"За нас е много важно да представим и запознаем повече хора с възможностите на програма JESSICA и на споразумението, което подписахме с Европейската инвестиционна банка. Получихме много позитивни отзиви и идеи за проекти от всички градове в обхвата на инициативата, което ни мотивира да продължаваме да се срещаме с хората и да ги информираме за различните способи за финансиране облагородяването на градската среда.", каза Йордан Йорданов - управляващ директор на "Регионален фонд за градско развитие" АД. Той обяви, че след първите събития, анонсиращи инициативата JESSICA вече някои от общините са инициирали работни срещи с представители на бизнеса, с цел преглед на конкретни идеи за градски проекти, идентифициране на конкретните форми на подкрепа от страна на общините и приоритизиране на проектите в съответствие с интересите на местните общности.

Г-н Лот, главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк благодари на министър-председателя Борисов и министър Павлова за това, че персонално се ангажират с проекта и подпомагат за неговото успешно популяризиране сред бизнеса и местната власт: "За да се поддържа и развива българската икономика, са необходими чуждестранни инвестиции и по-специално дългосрочни инвестиции в инфраструктурни проекти. Именно затова смятам, че трябва да използваме много по-целесъобразно европейските фондове и възможностите, които те предоставят. Инвестиции в дългосрочен план не се случват често и точно поради тази причина JESSICA е специална, тъй като предоставя 20-годишна програма. Убеден съм, че инициативата дава най-добрата формула, в най-подходящия момент. В тази връзка Societe Generale Експресбанк ще се ангажира в дългосрочна перспектива с това партньорство, доказвайки силната ни вяра в бъдещето на България."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Васил_Василев
премахни филтъра

Сподели Днес съвсем до дома ми виждам, че ми вдигат колата. Действието се развива на бул. Съборни 16. Тичам веднага и заявявам, че съм собственик на МПС-то. Полицаят ми изисква, а аз му подавам документите си. Аз поисквам да му видя значка, понеже няма,
на 06.03.2012 г.
0
 
 
Да се чете няколко от банките в картел с представители на местната власт се опитват да прокарат поредния проект, с който да ощетят и така бедния бюджет на варненска община !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: