Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предпремиера на "Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“ във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 07.09.2016Коментари (0)1637
©
На 9 септември в Държавен куклен театър Варна предстои предпремиерата на "Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море". Това е видео арт филм на художника Нено Белчев, по мотиви от романа на Безмер Багрянов "Моята последна абстрактна картина".

Като структура на повествованието филмът напомня постмодерен роман: фрагментиран, разпокъсан и на пръв поглед - хаотичен. Отделните парчета могат да бъдат преподреждани и всяко едно има свой собствен живот.

Жанрово филмът стои на границата между псевдо-документалното кино, видео-арта, пънка (като отношение) и черната комедия.

Филмът ползва изразните средства на документалистиката, но всъщност не е документален, дори съдържа някои фантастични елементи и криминални моменти, които умело съчетава с гротескна анимация и поетичен визуален език.
Целта на проекта е да даде плът и кръв на авторовото разбиране относно изкуството и позицията му на човек боравещ с движещия се образ.

Историята се развива предимно в хипотетична балканска страна, където комунистическият режим се срива в края на 80-те години, но след няколко десетилетия отново се "възражда", чрез осъществяването на контра-революция. "Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море" разглежда проблематиката на изгубеното в прехода поколение, през очите на един негов представител, но всъщност засяга общочовешки проблеми. Главният герой (човек на средна възраст) е имигрант в Берлин от хипотетична Балканска държава, в която се завръща нелегално, за да направи документален филм за своя баща (известен, но позабравен художник от близкото минало), а се завръща нелегално, поради това, че на младини е бил замесен в банков обир. 

Синът цял живот пламенно е отстоявал своя творческа позиция, но не е достигнал известността и успеха на своя родител, а същевременно е пропуснал да открие своето място в общество и да се справи с хаоса в личния си живот. Неговият глас (глас зад кадър) води повествованието като поредица от коментари върху спомени за неговия баща, чрез които той ненатрапчиво излага своето разбиране за живота, изкуството и смъртта. Същевременно той поднася и един личен прочит на историята от края на 20 и началото на 21 век. Също така деликатно, но и леко иронично, разказът съпоставя живота на бащата с живота на сина и представя техните взаимоотношения, запознавайки ни с тях през призмата на различни културни и времеви контексти.

"Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море" рязко се отличава с нетипичен кинематографски език. Той притежава новаторски и интересен творчески подход, който съчетава със задълбочен анализ на последните няколко десетилетия от живота на нашето общество. Такъв анализ, направен през призмата на изкуство е необходим и полезен за обществения дискурс в българското общество.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: