Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Председателят на ОбС - Варна: Рекордният бюджет е резултат от добрата събираемост и силната подкрепа на правителството
Автор: Екип Varna24.bg 14:54 / 13.03.2018Коментари (0)2010
©
Полагаме усилия да оптимизираме работата на Общинския съвет. Важна стъпка в тази посока бе и новият сайт, където в рамките на няколко месеца успяхме да публикуваме целия архив на ОбС - над 30 000 страници документи от първия демократично избран местен парламент до настоящия мандат. По този начин дигитализирахме историческата памет на местната власт и при пълна прозрачност осигурихме на гражданите бърз и лесен достъп до нормативните актове от 1991 г. до днес. Това коментира пред граждани в район "Приморски" председателят на ОбС - Варна Тодор Балабанов. Срещата се състоя по инициатива на ръководителя на районната организация на ГЕРБ Лилия Христова.

"В момента работим активно, така че общинската нормативна уредба да бъде интегрирана в специализиран уеб модул към сайта, което съществено ще облекчи търсенето на информация по конкретна дума или дори символ", обясни Балабанов и изтъкна, че ОбС-Варна е първият в страната с толкова богат дигитален архив.

По повод новия общински бюджет Тодор Балабанов разясни, че спрямо миналата година финансовата рамка е увеличена със 123 млн. лв. "Рекордният бюджет от 393,7 млн. лв. е резултат от добрата събираемост и спечелените от община Варна европроекти, но и от силната подкрепа на правителството. Държавата осигури солидно финансиране за ускорената реализация на важни за развитието на града ни обекти", изтъкна председателят на ОбС.

Той допълни, че в бюджет 2018 има сериозно увеличение на средствата по различни функции и посочи като пример ръста от 14 млн. лв. в сферата на образованието. "Предстои изграждане на 4 детски градини, а чрез европейските програми община Варна предприема модернизация на редица образователни институции, сред които седем общински училища, две професионални гимназии и три детски градини. С помощта на държавата ще се построи и нова сграда на Математическа гимназия, за което стартира проектиране. Амбицията е да се обособи образователен кампус, който да се превърне в център за обучение по математика, информатика, техника и технологии", подчерта Тодор Балабанов.

В отговор на поставените въпроси относно новата сграда на варненската библиотека той информира, че предстои да бъде издадено разрешение за строеж, след което общината ще търси възможности за финансирането на проекта, включително и чрез оперативните програми.

Председателят на ОбС постави акцент и върху предвидените инвестиции в общинското здравеопазване, като открои заложените 500 000 лв. за нова лапароскопска и ендоскопска апаратура на Онкоболницата в Аспарухово, 550 000 лв. за ремонт на родилното отделение и неонатологията в МБАЛ "Св. Анна“, както и близо 500 000 лв. за ремонта на АГ-болницата в града.
Сред приоритетите на Варна той отбеляза и мащабните инфраструктурни проекти, които имат важна роля за облекчаване на трафика. "Работи се при непрекъснат режим, така че обектите да бъдат завършени в максимално кратки срокове. Надяваме се, че в кратки срокове ще приключат и процедурите по обжалване, свързани с отчуждаването на имотите, които попадат в трасето на бул. "В. Левски", поясни Балабанов. Сред важните транспортните решения за града той посочи и предстоящото въвеждане на синята зона. "След официалния й старт ще бъде предвиден гратисен период, който да даде възможност самата система да се оптимизира, а гражданите да подадат съответните заявления и да се адаптират към променените условия", допълни председателят на ОбС.

Той разясни предприетите стъпки за преобразуване на Спортен комплекс "Спартак“ АД, така че да се намери решение на дългогодишната сага, пред която бе изправен футболният клуб. "На 26 март предстои Общо събрание на акционерите на спортния комплекс. То също е част от процедурата общината да си върне имотите и да намери подходяща форма за предоставянето им за дейността на клуба", съобщи Тодор Балабанов. Като припомни, че държавата в лицето на премиера Бойко Борисов се е ангажирала да инвестира 1 млн. лв. за обновяване на стадиона и трибуните, председателят на ОбС информира още, че от Министерството на младежта и спорта вече са изпратили проектанти, които да проучат състоянието на съоръженията и да изготвят проект за ремонта.

В срещата в "Приморски" взеха участие и народният представител от ГЕРБ Павел Христов, кметът на района Петя Проданова и общинските съветници доц. Антоанета Цветкова, Людмила Колева и Борислав Нанков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: