Представиха книгата "Руският некропол на Шипка" в Камчия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:52 / 05.07.2017
1373
В деня, в който Беларус отбелязва своя ден на Независимостта, в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" бе представена книгата на известния беларуски историк, писател, публицист, журналист и ТВ-водещ Вячеслав Бондаренко - "Руският некропол на Шипка". Гости на презентацията бяха дипломатът и почетен гражданин на Варна Анатолий Щелкунов, Виктор Простов - председател на дружество "Русофили" в Пловдив, кап. Васил Дачев - почетен гражданин на Варна, Кира Леонидова - председател на Международната асоциация на жителите на блокадния
Ленинград, Асен Ташев и Вълчо Друмев - от Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД, гости на «Камчия» и др.

Вячеслав Бондаренко разказа историята за създаването на книгата, "родила се" от проучванията му за гроба на неговия прапрадядо, погребан в руското военно гробище да Дома на инвалидите и храм-паметника "Христос Спасител" под легендарния връх Шипка.

"Това произведение е нравствено-морален подвиг, книга за величието на българската душа, приела руски ветерани в Дома на инвалидите в свещеното и за двата народа с. Шипка.", заяви при представянето Анатолий Щелкунов. Той посочи, че в тази книга много хора ще открият имената и историята за последните дни на предците си и допълни, че е удивително качеството на българския и руския народ да си помагат един на друг в беда.

Книгата "Руският некропол на Шипка" дава информация за 470 души от различни националности, живели в Дома на инвалидите в с. Шипка и за още 140 души, които са преминали през пансиона, построен от руския народ след Руско-турската освободителна война. В началото на 20 век всеки 10-ти жител на Шипка е бил руски инвалид. Сред тях са 18 генерала и 62 полковници, свързани с Руско-турската война. Сред известните имена е това на полк. Владимир Андреев - директор на Военната академия по фехтовка и гимнастика във Варшава, шампион на Русия и основател на спортното фехтоване в България. В руското военно гробище под историческия връх е погребан братът на известния композитор Сергей Рахманинов.

Ден по-рано книгата бе представена пред 120 деца от лагерна смяна "Славянка", които изучават усилено руски език в различни училища в България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).