Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представиха кукла със специални нужди по повод юбилея на Карин дом във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:49 / 12.07.2021Коментари (0)1519
©
По случай своя 25-ти юбилей, центърът за терапия на деца със специални нужди Карин дом във Варна, представи кукла със специални нужди. Куклата е създадена от екипа на Карин дом с помощта на Marty’s Heaven и Малки човеци и всъщност е прототип на съвсем реална историческа личност – Карин - братовчедката на създателя на Карин дом – Иван Станчов. Карин страда от церебрална парализа по рождение (спастична детска диплегия, известна като болест на Литъл). Надарена със силна воля и решителност в продължение на шест години в Америка. Тя е подложена на безброй клинични тестове. В началото на 1945 г. в Англия продължават ежедневните занимания с упражнения и терапия, включително говорни упражнения. В допълнение, три години по-късно стартира терапия по наскоро разработения метод на Бобат, която води до общо, макар и бавно подобрение. Всъщност Карин е първият пациент на г-жа Бобат в Лондон. Паралелно с терапията тя е отлична ученичка и взима изпитите си с много добри оценки Карин е любознателно дете, винаги готова за приключения- излети, пътувания, обикаля света заедно със своето семейство, което я подкрепя през целия й живот. Колекцията ѝ със слончета от всички пътешествия е все още в Карин дом и продължава да напомня за едно смело дете, което въпреки церебралната парализа е било с несломим дух. Нейният живот и състрадателност към всеки в нужда са вдъхновили потомствения дипломат Иван Станчов да създаде преди 25 години Фондация Карин дом- организация в подкрепа на специалните деца.

Днес, по повод 25-годишния си юбилей Карин дом решава да се обърне към корените си и  да представи двете играчки- куклата Карин и Слончо като знак на съпричастност към децата със специални нужди и начин за разбиране и приемане на различията от техните връстници. Куклата е авторска, единствена по рода си и е създадена от екипа на Карин дом в партньорство с малката българска компания Малки човеци, които освен Карин вече са създали кукла със синдром на Даун и кукла от ромски произход, като до края на годината се очаква да представят още няколко включващи играчки.

"Децата учат чрез играта и общуването с възрастните, точно затова решихме, че тази кукла ще стимулира разговор между родители и деца по темата за специалните деца, а играта може да бъде прекрасен начин за споделяне и приемане. Подобна концепция не е нова за света и отдавна съществуват така наречените inclusive toys (включващи играчки). Ще се учудите как децата спонтанно започват да си играят с "различните“ играчки, без изобщо да повдигнат въпроси или да се учудят, а ако го направят – то каква по-добра възможност да отворите тази тема..“ – споделя за идеята Мая Донева, изпълнителен директор на Карин дом

Първите получили играчката и то като подарък бяха децата, посещаващи терапиите в Карин дом, а подаръкът беше направен по време на тържеството по повод тазгодишния юбилей. За всички останали куклата Карин и нейният приятел Слончо са налични  от Семейния онлайн магазин на Карин дом: https://magazin.karindom.org/. Средствата, събрани чрез продажба от магазина помагат за реализирането на  терапевтичните програми и кампании на Карин дом.

За Карин дом

Фондация "Карин дом" е една от първите организации в България, която създава алтернативен на институциите модел за услуги и грижа за деца със специални нужди и техните семейства. Основана е през 1996г. от дипломата Иван Станчов, който привлича и вдъхновява дарители и специалисти и повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и класифицирането им като "болни“ и инвалиди. Днес Карин дом получава признание и отличия за своя принос от много български и международни институции и организации. Предлага висококвалифицирана терапия на деца със специални нужди и продължава да подкрепя техните семейства.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: